25 februari, Soesterberg: lawaaiprotest tegen het opsluiten van vluchtelingen

BIj een eerder protest
BIj een eerder protest.

Op 25 februari organiseert Sloop Kamp Zeist een lawaaidemonstratie tegen het opsluiten van vluchtelingen bij Kamp Zeist, een bajes voor mensen zonder papieren. De Nederlandse staat wil hen uitzetten, en tot die tijd worden ze opgesloten. Deze demonstratie is specifiek bedoeld om twee Afghaanse vluchtelingen te steunen die zijn opgepakt bij een razzia in de bed-, bad-, brood-opvang in Drachten.

Lawaaiprotest
Zondag 25 februari
Vanaf 13:00 uur
Kruising Kampweg/Richelleweg
Soesterberg
Facebook-event

Uit de oproeptekst: “Op 4 januari 2018 is in Drachten een noodopvang voor vluchtelingen binnengevallen door de vreemdelingenpolitie. Zeven mensen werden gearresteerd, omdat zij volgens de politie geen verblijfsstatus hadden. Onder hen waren twee zeer jonge Afghanen die nog steeds gevangen worden gehouden in Kamp Zeist. De twee Afghaanse mannen in detentie vrezen voor deportatie. Meerdere organisaties, waaronder Amnesty International, pleiten voor een stop op alle gedwongen terugkeer naar Afghanistan. Het conflict in Afghanistan heeft al tienduizenden burgers het leven gekost en mensenrechten worden dagelijks geschonden. Geen enkel deel van het land kan dus als veilig worden beschouwd. Desondanks blijft Nederland mensen naar Afghanistan deporteren.”

Afgelopen zondag was er een internationale actiedag tegen het uitzetten van mensen naar Afghanistan, georganiseerd door Amnesty International. Duizenden mensen in heel Europa hebben toen laten horen dat niemand tegen zijn of haar wil teruggestuurd behoort te worden naar Afghanistan. En vluchtelingen en migranten zonder papieren zouden sowieso niet opgesloten mogen worden. Vluchtelingen uit Afghanistan niet, en ook niet mensen zonder verblijfsrecht die uit andere landen afkomstig zijn. Kom daarom naar het lawaaiprotest, neem je potten, pannen, fluitjes en trommels mee, en steek de mensen die vastzitten een hart onder de riem.

Mariët van Bommel