27 juni, Amsterdam: debat over armoede “Caritas of solidariteit?”

In het kader van een serie debatten over armoede vindt vanavond in Amsterdam het debat “Caritas of solidariteit?” plaats, georganiseerd door Ru Paré. Een van de sprekers is FNV-er Cihan Ugural, betrokken bij de campagne voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro en tevens Doorbraak-activist. Andere sprekers zijn onder meer Paul Scheerder (oprichter van Leefkringhuis Noord), Anja Meulenbelt (feministe en betrokken bij SingleSuperMom) en Jelle, lid van de Vrije Bond en betrokken bij solidariteitsnetwerk Thuisbasis. Gespreksleider is Hans Krikke.

Donderdag 27 juni
Van 19:30 tot 22:00 uur
Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam
Facebook

Uit de oproeptekst: “Sinds de eerste Voedselbank van Nederland in 2003 werd opgericht is het een bekend en succesvol concept gebleken. Wekelijks delen 11.000 vrijwilligers bijna 40.000 voedselpakketten uit vanuit 168 lokale voedselbanken en zijn er zo’n 132.500 Nederlanders afhankelijk van de Voedselbank. Ook is de armenhulp van religieuze instellingen het afgelopen decennium sterk toegenomen.

Wat is het effect van deze liefdadigheid op mensen in armoede? Zorgt het juist niet voor passiviteit? Is liefdadigheid een noodzakelijk kwaad of zijn er andere mogelijkheden? En wat is de politieke achtergrond van de groei in armenhulp: hoe moeten we omgaan met de aftakeling van de verzorgingsstaat, met een overheid die steeds meer een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van burgers? Deze vragen en meer bespreken we met een diverse groep sprekers die op verschillende manieren bezig zijn met armoede. Uiteraard met volop ruimte voor discussie vanuit de zaal.”

Harry Westerink