Beelden van het indrukwekkende protest in Utrecht tegen het militair regime in Soedan

De tekst op het actiebord roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ongeveer 120 mensen deden afgelopen zondag in Utrecht mee aan een stil protest tegen het militair regime in Soedan en uit solidariteit met de voortgaande opstand in dat land. Voor het merendeel ging het om demonstranten met een Soedanese herkomst, maar ook er deden ook mensen met een andere herkomst mee, waaronder ook ongeveer 20 witten.

De demonstranten hadden allen tape over hun mond geplakt om aan te geven dat er geen woorden zijn voor wat er in Soedan aan de hand is. Het protest vond plaats op het Vredenburgplein naast winkelcentrum Hoog Catharijne. De actie trok veel aandacht van het winkelende publiek, niet alleen omdat de demonstranten in een lange dubbele picketline stonden opgesteld, maar ook omdat de onderdrukking en het verzet in Soedan op een treffende symbolische manier werden uitgebeeld.

Er waren wat toespraken, en aan het eind van het protest riepen de demonstranten leuzen als “Hoeriya, salaam, wa adala, wa althawra ghiar alshab” (“Vrijheid, vrede, gerechtigheid, de bevolking kiest voor revolutie”) en “Alshab joeried ieskaat al niezam” (“De bevolking eist de val van het regime”). Uit solidariteit gaf een medewerker van een nabijgelegen restaurant water aan de demonstranten, wat gezien het warme weer bijzonder werd gewaardeerd.

Ibttesam Hasan Muhamad
Harry Westerink

Op het bord staat: “We zijn moe, maar niemand gaat uitrusten tijdens het gevecht”.
Uitbeelding van de situatie in Soedan. De vrouw in het midden staat symbool voor de revolutie. De man op de grond is het slachtoffer van de militaire repressie. De drie mannen erachter symboliseren oliesjeiks, met de Janjaweed (bewapende milities) ertussen. De machthebbers van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten leveren wapens aan het Soedanese regime en werken zo mee met het onderdrukken van de Soedanese opstand.
Er waren ook weer activisten van de Internationale Socialisten aanwezig.