27 oktober, Amsterdam: presentatie van lespakket over racistische karikatuur Zwarte Piet

Steeds meer scholen schaffen de blackface-traditie af.
Steeds meer scholen schaffen de blackface-traditie af.

Op 27 oktober presenteert stichting Nederland Wordt Beter zijn lespakket over Zwarte Piet. Nederland Wordt Beter is opgericht door Jerry King Luther Afriyie, die onder de naam Kno’Ledge Cesare bekend is geworden als activist tegen Zwarte Piet. Het lespakket is bedoeld als handleiding voor scholen, docenten en ouders om de oorsprong van het Sinterklaasfeest en de discussie rondom de figuur Zwarte Piet in de klas te behandelen.

Presentatiebijeenkomst
Dinsdag 27 oktober
Van 19:00 tot 21:30 uur
Vrije Universiteit
De Boelelaan 1081, Amsterdam
Facebook-event

Het lesmateriaal is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs. “Tijdens de presentatie wordt ook een les uit het lespakket gedemonstreerd, om aanwezige docenten zoveel mogelijk praktische toerusting te geven om direct aan de slag te kunnen”, aldus het bericht van Nederland Wordt Beter. De stichting “werkt al enige jaren met dit lespakket, en eerder werd de les al gegeven op enkele basisscholen in Utrecht en op de Hogeschool van Amsterdam. De stichting merkt dat er met name vanuit scholen een enorme vraag is naar een hulpmiddel waarmee de discussie rondom Zwarte Piet in de school gevoerd kan worden. Docenten voelen zich vaak niet voldoende toegerust om de discussie te voeren, terwijl ze zien dat dit wel noodzakelijk is. Door het lespakket voor iedereen beschikbaar te maken hoopt Nederland Wordt Beter de discussie te stimuleren. Het lespakket besteedt aandacht aan de rijke geschiedenis van de Sinterklaasviering, de herkomst van Zwarte Piet en de pijnpunten van deze figuur. Het pakket bestaat uit vier onderdelen die elk ongeveer twintig minuten duren.” Het is belangrijk dat in het onderwijs meer lesmateriaal beschikbaar komt met kritiek op de racistische karikatuur Zwarte Piet. Het lespakket van Nederland Wordt Beter voorziet dan ook in een grote behoefte.

Nederland Wordt Beter richt “zich op een toekomst zonder racisme en uitsluiting”. Dat kan volgens de stichting alleen worden bereikt “door het erkennen van de invloed die het koloniale en slavernijverleden heeft op de huidige samenleving. De stichting zet zich in voor meer kennis over de gevolgen van het koloniale en slavernijverleden van Nederland en hoopt dat dit in de toekomst als een vast onderdeel wordt opgenomen in het curriculum van het onderwijs in Nederland.”

Harry Westerink