28, 29 juni: steun opnieuw de stakers in het openbaar vervoer

Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil...
Op dinsdag 28 en woensdag 29 juni gaan activisten van het platform Red het OV flyers uitdelen om solidariteit te tonen met de stakers in het openbaar vervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Bij eerdere stakingen begin juni was het platform ook actief. De stakingsacties kunnen steeds op veel sympathie rekenen van de reizigers.

De flyeracties vinden op beide dagen plaats in Amsterdam, bij de stations CS, Amstel, Sloterdijk, WTC en Lelylaan, steeds van 7:00 tot 10:00 uur, en van 10:00 tot 13:00 uur. Doe ook mee, en geef je vantevoren op bij doorbraak@doorbraak.eu. Hieronder de tekst van de flyer die je dan kunt gaan uitdelen.

Beter een halve dag geen vervoer, dan het OV naar zijn mallemoer

Op woensdag 29 juni zijn er weer acties in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Na de ochtendspits om 9:00 uur tot aan het begin van de avondspits om 15:00 uur zullen er in de drie steden geen bussen, trams en metro’s rijden. De werknemers gaan op die dag naar Den Haag om te demonstreren tegen de afbraak van het openbaar vervoer in de drie grote steden. De Tweede Kamer beslist dan of de steden verplicht zullen worden het openbaar vervoer openbaar aan te besteden. Als het aan het kabinet en haar gedoogpartner ligt zal in Amsterdam 75 procent van het busvervoer, 20 procent van de tram en 10 procent van de metro wegbezuinigd worden, en verdwijnen er bij het GVB 1.400 van de 3.800 banen. Met name de tramlijnen tussen de stadsdelen onderling, de zogeheten “verbindingslijnen” zoals lijn 3, 10, 12 of 25, dreigen dan te verdwijnen, evenals lijnen die grote delen het zelfde traject rijden, zoals de lijnen 7 en 14, of 5 en 51. De bezuinigingen op deze lijnen zorgen ervoor dat ook andere lijnen minder reizigers zullen vervoeren, zodat ook daar de volgende keer op bezuinigd zal worden. Bij de bussen zal het grootste deel van de lijnen verdwijnen. Daarnaast worden er routes ingekort, gaan de frequenties omlaag en moeten mensen verder lopen naar een halte. Van deze verslechteringen worden vooral scholieren en ouderen het slachtoffer, maar ook forensen, bezoekers van de stad en ouders met kleine kinderen. Mensen nemen hierdoor eerder de auto of scooter, wat slecht is voor het milieu en de stad tot één grote file maakt. Dat mogen we niet laten gebeuren. Steun daarom de strijd tegen afbraak van het openbaar vervoer. Voor een vitale stad is openbaar vervoer van levensbelang. Wij zijn solidair met de actievoerders en roepen alle medereizigers op:
– Vertel het GVB-personeel dat u de acties steunt.
– Discussieer met uw collega’s en medereizigers over het belang van goed openbaar vervoer en roep hen op de acties te steunen.
– Steun de acties in uw buurt tegen de verslechtering van het openbaar vervoer of neem zelf het initiatief voor een dergelijke actie.
Het platform Red het OV Amsterdam wil goed en betaalbaar openbaar vervoer in Amsterdam behouden.
E-mail: redhetov@gmail.com. Web: www.redhetov.nl.

Het platform Red het OV is een initiatief van het Steuncomité Sociale Strijd, waarin ook Doorbraak participeert.

Eric Krebbers