4 juli: Reframe Rechts-debat in Antifa Café

Logo

Op maandag 4 juli spreekt Doorbraak-activist Mathijs van de Sande over “(re)framing”. Wat is dat precies, en in hoeverre zouden we ons meer van deze strategie moeten bedienen in de strijd tegen de verrechtsing?

Maandag 4 juli, 20:00 – 23:00 uur
Antifa Café
Autonoom Centrum
Willem van Outhoornstraat 17, Den Haag

De oproep van AFA Den Haag: “In de vorming van een sterke buitenparlementair-linkse beweging zijn we niet alleen gebaat bij nieuwe, doeltreffende activistische strategieën en betere organisatiemethoden. In een tijd waarin xenofobe en neo-liberale rechtse partijen en bedrijven het politieke discours overheersen, is het van belang dat we als linkse beweging ook nadrukkelijker gaan nadenken over onze eigen narratieve strategie. Wat is ons verhaal? En hoe zetten we dit verhaal in tegen het dominante rechtse denken? Om een antwoord op deze vragen te kunnen geven, zullen we moeten beginnen bij het maken van een narratieve machtsanalyse. Op welke wijze is de macht van rechtse partijen en andere organisaties mede gebaseerd op het verhaal dat ze te vertellen hebben? Waarom is (zowel binnen- als buitenparlementair) links niet in staat om een goed antwoord op het dominante rechtse wereld- en mensbeeld te formuleren? En op welke manieren kunnen we onze eigen boodschap zo vormgeven dat het sterk genoeg is om de confrontatie met het rechtse discours aan te gaan? Centraal element in de analyse en vorming van dergelijke strategieën is het zogenaamde “framing” en “reframing”. In deze workshop zullen we uiteenzetten wat de rol is van zogenaamde “frames” in narratieve strategieën, hoe rechtse “frames” werken, en hoe we het politieke debat als buitenparlementaire beweging moeten en kunnen “reframen”. De nadruk zal in deze workshop met name liggen op de invloed van Geert Wilders en de PVV, de wijze waarop deze partij het politieke debat effectief heeft “ge-reframed”, en wat we specifiek tegen hun narratieve strategie zouden kunnen inbrengen. Een nuttige workshop voor iedereen die zich in woord en/of daad wil inzetten voor de strijd tegen de groeiende invloed van rechts(-populisme); in het debat, als schrijver of op straat.”

AFA Den Haag en deze event zijn ook te vinden op Facebook.

In de Doorbraak-krant is Van de Sande in discussie over (re)framing met Peter Storm. Hier, hier, hier en hier vind je hun bijdragen.

Van de Sande hield deze workshop eerder al in Tilburg en in Nijmegen.

Eric Krebbers

Dit prachtige affiche willen we jullie niet onthouden...