28 juni, Leiden: lhbtqia+ pakt Leidse Catharinabrug theatraal terug op Stonewall Remembrance Day

Pride begon in de Verenigde Staten als protest met de Stonewall-rellen in 1969 op 28 en 29 juni. Een groep New Yorkse lhbtqia+-personen verzette zich tegen intimidatie en onderdrukking door de politie. Dit baanbrekende protest was het begin van een tijdperk waarin de strijd voor gelijke rechten en acceptatie steeds meer gehoor vindt. Deze protesten worden elk jaar nog herdacht met parades en bijeenkomsten tijdens Pride Month”, aldus de aankondiging van theater De Generator.

“Op 2 september 2023 werden er tijdens de Canal Pride in Leiden jonge leden van de lhbtqia+ community hardhandig tegengehouden om een protestbanner op te hangen aan de Catharinabrug. Ze werden geslagen, weggedreven naar een door de politie omsingelde plek en daar tegen hun wil vastgezet. Twee trans mensen werden met veel geweld gearresteerd, zonder aanleiding hiertoe. Dit alles op verzoek van de burgemeester van Leiden. Dit voorval is vrijwel stilgehouden en Leiden sprak enkel met trots over dit event, zo wonnen de organisatoren zelfs een Ondernemend Talent van het Jaar Award. Zowel de burgemeester als de organisatoren van de Canal Pride hebben geen publiekelijke afstand genomen van dit geweld.

De tekst op de banner zou zijn Rainbow Capitalism Doesn’t Float My Boat, en zou een aanklacht zijn geweest tegen de commerciële insteek van de Canal Pride. Op meerdere Prides in Nederland is protest welkom en bestaat er een gevoeligheid omtrent politie en geweld tegen lhbtqia+ . Niet alleen gezien de geschiedenis van de Pride, maar ook omdat leden van deze Leidse community nog altijd met discriminatie, verbaal en fysiek geweld te maken hebben, dat bleek uit onderzoek van Bureau 51.

Vrijdag 28 juni
15:00 uur
Catharinabrug
Aanmelden is noodzakelij
k

Op de brug stonden ook queer artiesten en medewerkers van ons theater. Met Britney als hun mascotte pakken zij op theatrale wijze de brug terug, op deze historische Stonewall Remembrance Day want: ‘Don’t Hit Me Leiden One More Time!’”

Eric Krebbers