Sticker.

Sticker.

Op 28 november vindt bij het winkelcentrum Reigersbos in Amsterdam Zuidoost de intocht van Sinterklaas plaats, net als voorgaande jaren in het bijzijn van Zwarte Pieten. En net als vorig jaar organiseren buurtbewoners weer een protest tegen de racistische karikatuur. Ze hielden in 2014 niet alleen een demonstratie, maar schreven ook klachtbrieven naar de winkeliersvereniging, zonder resultaat. Op allerlei scholen en in diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, is de Zwarte Piet-figuur aan het verdwijnen. De buurtbewoners accepteren het daarom niet dat die figuur nog wel deel blijft uitmaken van de intocht.

Protestactie
Zaterdag 28 november
Winkelcentrum Reigersbos
Reigersbos 92, Amsterdam
Aanmelden: kozwartepiet@gmail.com

Vorig jaar reageerde de winkeliersvereniging op een nogal denigrerende manier op een klacht over Zwarte Piet: “Allereerst willen wij benadrukken dat de viering van Sint Nicolaas bedoeld is om de kinderen van Zuidoost een fijne plezierige dag te gunnen. Een kinderfeest wat al jaren ontzettend goed wordt bezocht door alle culturen. Al 150 jaar lang is het een traditie dat Piet door de schoorsteen klimt om de wortel voor het paard van de sint op te halen. En als je door een schoorsteen klimt, krijg je last van roetvegen. Roet is zwart en niet blauw of geel. Voor het overige hebben wij ons beleid afgestemd op dat van de centrale stad, dus mocht u nog vragen hebben dan verwijzen wij u naar onze burgemeester.”

De mail van de winkeliersvereniging, die zich in hartje Amsterdam Zuidoost bevindt, getuigt van minachting voor de zwarte buurtbewoners en de bezwaren die ze tegen de racistische karikatuur hebben. De vereniging blijkt zich op geen enkele manier te hebben verdiept in de discussie rond Zwarte Piet. De argumenten “Zwarte Piet is traditie” en “Zwarte Piet komt door de schoorsteen” zijn ronduit sneu en kinderachtig te noemen. Laten we er door middel van het protest op 28 november voor zorgen dat Zwarte Piet voorgoed verdwijnt uit het winkelcentrum Reigersbos.

Joris Hanse


 1. Eduard Mangal # 1 
  3 jaar geleden

  Dwing die witte winkeliers door een schoorsteen te kruipen. Met ‘force’ if necessary.
  Dan voor de spiegel plaatsen en mogen ze zelf piet spelen. Inclusief de asbest schilfers en koolmonixide.
  Ze krijgen pas wat te drinken en mogen zich verschonen als sint weer weg is….

 2. Lucia # 2 
  3 jaar geleden

  ” Buurbewoners pikken het niet” ? Ik geloof niet dat jullie hier in Reigersbos wonen. Ik wel, al bijna 37. Als Surinaamse heb ik altijd Sinterklaas gevierd, in Suriname en in Nederland. En dat blijf ik doen, met Zwarte Piet! Zwarte Piet verbieden geeft juist een slecht signaal naar onze jeugd, namelijk het signaal dat Zwarte Piet niet deugt. Ik ben bijna 40 jaar onderwijzeres, waarvan het grootste deel in Reigersbos. Zwarte Piet is een positieve, want geestige en slimme figuur.

  Ik stond vanmiddag bij de intocht hier, met mijn kleinkinderen. Wat een beschamende vertoning. Mijn twee oudste kleinzoons ( 11 en 12) werd door een van de demonstranten aangesproken. ” Je voelt de pijn ook natuurlijk als je Zwarte Piet ziet” zei ze tegen ze. Toen Jermain vertelde dat hij Zwarte Piet juist leuk vond, ging ze verder: ” Maar je oma voelt de pijn wel, dus jij ook!” Ik heb haar verteld dat ieder zijn mening mag hebben, maar dat Zwarte Piet bij Sinterklaas hoort als bruine bonen bij rijst.

  Buurtbewoners uit Reigersbos, laat je horen over Zwarte Piet. En meneer Mangal hierboven: als u hier zou wonen, had u geweten dat de winkeliersvereniging Reigersbos bestaat uit Chinese, Egyptische, Turkse, Indiase, Ghanese, Koerdische, Marokkaanse, Pakistaanse én Nederlandse Nederlanders.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*