28 november, Amsterdam: demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens Sinterklaasintocht bij winkelcentrum Reigersbos

Sticker.
Sticker.

Op 28 november vindt bij het winkelcentrum Reigersbos in Amsterdam Zuidoost de intocht van Sinterklaas plaats, net als voorgaande jaren in het bijzijn van Zwarte Pieten. En net als vorig jaar organiseren buurtbewoners weer een protest tegen de racistische karikatuur. Ze hielden in 2014 niet alleen een demonstratie, maar schreven ook klachtbrieven naar de winkeliersvereniging, zonder resultaat. Op allerlei scholen en in diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, is de Zwarte Piet-figuur aan het verdwijnen. De buurtbewoners accepteren het daarom niet dat die figuur nog wel deel blijft uitmaken van de intocht.

Protestactie
Zaterdag 28 november
Winkelcentrum Reigersbos
Reigersbos 92, Amsterdam
Aanmelden: kozwartepiet@gmail.com

Vorig jaar reageerde de winkeliersvereniging op een nogal denigrerende manier op een klacht over Zwarte Piet: “Allereerst willen wij benadrukken dat de viering van Sint Nicolaas bedoeld is om de kinderen van Zuidoost een fijne plezierige dag te gunnen. Een kinderfeest wat al jaren ontzettend goed wordt bezocht door alle culturen. Al 150 jaar lang is het een traditie dat Piet door de schoorsteen klimt om de wortel voor het paard van de sint op te halen. En als je door een schoorsteen klimt, krijg je last van roetvegen. Roet is zwart en niet blauw of geel. Voor het overige hebben wij ons beleid afgestemd op dat van de centrale stad, dus mocht u nog vragen hebben dan verwijzen wij u naar onze burgemeester.”

De mail van de winkeliersvereniging, die zich in hartje Amsterdam Zuidoost bevindt, getuigt van minachting voor de zwarte buurtbewoners en de bezwaren die ze tegen de racistische karikatuur hebben. De vereniging blijkt zich op geen enkele manier te hebben verdiept in de discussie rond Zwarte Piet. De argumenten “Zwarte Piet is traditie” en “Zwarte Piet komt door de schoorsteen” zijn ronduit sneu en kinderachtig te noemen. Laten we er door middel van het protest op 28 november voor zorgen dat Zwarte Piet voorgoed verdwijnt uit het winkelcentrum Reigersbos.

Joris Hanse