29 april, Amsterdam: demonstratie voor menswaardige opvang en erkenning onuitzetbaarheid

Kom ook in actie!
Kom ook in actie!

Aanstaande woensdag organiseert de Coalitie Voor Menswaardigheid een demonstratie voor het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam. De demonstratie is gericht tegen het schandalige akkoord dat de VVD en de PvdA hebben gesloten over de opvang van mensen zonder papieren. De net geopende gemeentelijke opvangvoorzieningen die overigens ook bij lange na niet afdoende zijn, zouden volgens het akkoord moeten worden gesloten. Daar zouden vijf opvangvoorzieningen in de vijf grote steden voor terugkomen. Maar mensen zonder papieren mogen daar slechts “tijdelijk” verblijven, mogelijk maar enkele weken. Met het mes op de keel probeert het kabinet de vluchtelingen opnieuw te dwingen om te gaan “meewerken aan vertrek”. Want alleen dan kunnen ze vervolgopvang krijgen in Ter Apel. Anders wacht hen opnieuw de straat. De Wij Zijn Hier-vluchtelingen gaan daar niet mee akkoord. En wij ook niet, toch? Laat je solidariteit horen en protesteer mee!

Demonstratie
Woensdag 29 april
Vanaf 16:00 uur
Hoofdkantoor PvdA,
Herengracht 54,
Amsterdam
Facebook

De Coalitie Voor Menswaardigheid is een samenwerking van We Are Here, Strijd Tegen Racisme, New Urban Collective, Back to Palestine, University of Colour, De Nieuwe Universiteit, Mad Mothers, en Zwarte Piet Niet.

Uit de oproep: “Het akkoord zorgt ervoor dat vluchtelingen de toegang tot eerste levensbehoeften verliezen. Het weigeren van toegang tot bed, bad en brood wordt gebruikt als pressiemiddel om vluchtelingen mee te laten werken aan hun eigen deportatie. Als zij dit weigeren, worden zij de illegaliteit in gedwongen, waar zij moeten overleven zonder onderdak, voedsel of toegang tot stromend water.

Dit is voor de Coalitie Voor Menswaardigheid een volledig onacceptabel akkoord. Daarom komen wij aanstaande woensdag in actie voor een menswaardige oplossing voor alle vluchtelingen in Nederland.

De voorgaande bed-bad-broodvoorziening was al ontoereikend en de nieuwe kabinetsplannen schenden simpelweg internationale verdragen. Het akkoord is volledig onrealistisch aangezien het niet erkent dat vele vluchtelingen onuitzetbaar zijn. Dit vanwege de (oorlogs)situatie in eigen land of tegenwerking van ambassades bij poging tot deportatie.

Daarom eisen wij dat:

– Het kabinet haar ogen opent voor de realiteit en erkent dat vele vluchtelingen niet kunnen worden uitgezet. Het buitenschuld-criterium moet worden aangepast zodat ook deze vluchtelingen een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

– Gemeenten de bed-bad-broodvoorziening uitbreiden en omzetten in een menswaardige, onvoorwaardelijke 24-uurs opvang.” Tot zover de oproep.

Mariët van Bommel