29 en 30 november, Amsterdam: actie tegen blackface-profiteur Bijenkorf

Bij een eerdere picket tegen de Bijenkorf.
Bij een eerdere picket tegen de Bijenkorf.

Onder de naam “Drie Dwaze Weken” is er een campagne gestart tegen bedrijven die een slaatje slaan uit het Zwarte Piet-racisme. De naam is een variatie op het shopfestijn “Drie Dwaze Dagen” van de Bijenkorf. Dat winkelbedrijf is dan ook het voornaamste doelwit van de campagne. Het afgelopen weekend vonden er al acties plaatst voor het Amsterdamse filiaal. Komend weekend krijgen die acties een vervolg, als de Sint en zijn blackface-knechten aanwezig zijn in de Bijenkorf.

Picketactie
Zaterdag 29 november, vanaf 12.30u
Zondag 30 november, vanaf 13.00u
Bijenkorf
Dam 1, Amsterdam
Facebook pagina

De Bijenkorf is berucht om de racistische Zwarte Piet-poppen die als apen op en neer klimmen in de hal van het warenhuis. Dit jaar heeft het winkelbedrijf een halfslachtige poging gedaan om wat minder racistisch te worden: twee van de zes Pieten zijn niet meer zwart, maar hebben roetvegen. Maar racisme bouw je niet af, racisme schaf je af! Weg dus met die andere vier Klimpieten en alle andere Zwarte Pieten die zich in de Bijenkorf bevinden!

Bij de eerdere picket.
Bij de eerdere picket.

Kardashian

Behalve via picketacties probeert Drie Dwaze Weken ook op andere manieren de druk op de Bijenkorf op te voeren. Zo is er een voorbeeldbrief om naar de familie Kardashian te sturen, van wie een kledinglijn in de Bijenkorf hangt. Nu staan de Kardashians niet per se bekend om hun anti-racisme, maar ze hebben zich wel eerder geschokt getoond over het gebruik van blackface in Oostenrijk. Daar kunnen ze op worden aangesproken en zo worden gebruikt om de Bijenkorf onder druk te zetten.

Ook zijn er voorbeeldbrieven opgesteld die zijn gericht aan de internationale bedrijven United Colors of Benetton en Louis Vuitton , waarvan artikelen in de Bijenkorf liggen, en aan de Britse eigenaar van de Bijenkorf, Selfridges. Naast de Bijenkorf worden op de twitterpagina van Drie Dwaze Weken ook andere bedrijven aan de schandpaal genageld die zich schuldig maken aan het Zwarte Piet-racisme. Het is belangrijk om bedrijven op allerlei manieren onder druk te zetten, zodat het niet meer lukt om geld te verdienen aan een racistische karikatuur.

Wil je meer informatie over een van de acties? Mail dan naar driedwazeweken@gmail.com

Frodo Tromp

Bij de eerdere picket.
Bij de eerdere picket.