29 juni, Amsterdam: Dyke March

Voor de derde keer op rij vindt op 29 juni in Amsterdam de Dyke March plaats. “De Amsterdamse Dyke March is twee jaar geleden van start gegaan met als doel het vieren van onze lesbische identiteit en van de spiritualiteit van verbondenheid met onze eigen gemeenschap. Door op straat samen te komen nemen we deel aan een langdurige, wereldwijde traditie van lesbische kracht en solidariteit”, aldus de oproep.

De oproeptekst vervolgt met: “Historisch gezien hebben Dyke Marches altijd het belang onderstreept van onderlinge steun en solidariteit, en dat willen we voortzetten. Deze mars is niet alleen een viering van wie we zijn als dykes, maar ook een demonstratie van onze solidariteit met alle onderdrukte gemeenschappen. We erkennen dat onze strijd voor bevrijding onlosmakelijk verbonden is met de strijd tegen racisme, seksisme, klassisme, xenofobie, transfobie en andere vormen van systeemonderdrukking. Terwijl we door de straten van Amsterdam trekken, willen we onze aandacht vestigen op de bevrijding van gemarginaliseerde groepen.

Zaterdag 29 juni
Vanaf 13:00 uur
Westerpark, Amsterdam

We veroordelen de aanhoudende genocide op Palestijnen. We veroordelen het pinkwashen en verzwijgen van degenen die zich uitspreken tegen geweld. We staan voor een staakt-het-vuren en een einde aan het apartheidsregime. We zijn solidair met de studentenprotesten hier in Amsterdam en over de hele wereld, en we veroordelen het geweld tegen hen.

Repressie in binnen- en buitenland herinnert ons er duidelijk aan dat Pride altijd een protest is geweest en ook altijd zal blijven. Stormé DeLarverie, een zwarte butch lesbo, was de vonk die de Stonewall-opstand aanwakkerde, en haar nalatenschap als pionier van de lesbische en lhbtqia+-strijd moet worden voortgezet. Terwijl we demonstreren, herdenken we de radicale wortels van onze beweging, gaan we voort met de vastberadenheid van de activisten die ons voorgingen en nemen we de straat terug door solidariteit en kracht.”

Harry Westerink