3 april, Amsterdam: demonstratie voor verblijfsrecht

Prachtig kopspandoek.
Prachtig kopspandoek.

Aanstaande vrijdag organiseren de “Wij Zijn Hier”-vluchtelingen een demonstratie samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Uit de oproep: “BBB is no solution, eviction is no solution, on the streets is no solution. We want a real solution, that is permission to stay. Come and demonstrate with us for this!”

Demonstratie
Vrijdag 3 april
17:00 – 19:00 uur
De Dam, Amsterdam
Facebook-updates

De gemeente Amsterdam stapte onlangs naar de rechter om de Vluchtgarage met “turbo spoed” te laten ontruimen. Het Amsterdamse gerechtshof gaf de gemeente gisteren gelijk. “Wij Zijn Hier” schreef daarover: “Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag in het hoger beroep over de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter van 20 februari vernietigd. In die uitspraak was de ontruiming van de Vluchtgarage uitgesteld tot 1 mei, omdat de voorzieningenrechter het belang van de vluchtelingen om niet in de kou op straat te staan, liet voorgaan op het belang van de eigenaar van het pand, de stad Amsterdam, om daar een grasveld aan te leggen. De afgewezen vluchtelingen van We Are Here vinden het verschrikkelijk dat zij nu in weer en wind op straat worden gezet. Zij zijn het niet eens met deze uitspraak om de volgende redenen:

  • Het hof is niet ingegaan op het verlies van de garage als woonruimte. Hoe primitief en onvoldoende ook, de Vluchtgarage biedt de bewoners wel 24 uur per dag een dak boven hun hoofd en enige privacy. De door de gemeente aangeboden nachtopvang (BBB) is volstrekt geen compensatie voor dat verlies, en ook geen adequate opvang, zoals genoemd door het Europees Comité voor Sociale Rechten.
  • Nachtopvang betekent dat de bewoners overdag op straat moeten zwerven, hetgeen onmenselijk is en zeer stressvol voor de vluchtelingen. Overdag is er geen plek om naar het toilet te gaan, iets warms te drinken, of bijvoorbeeld bescherming en een bed op te zoeken als men ziek is. De vluchtelingen worden nu door de gemeente gedwongen om naar de bibliotheek of het winkelcentrum te gaan, echt geen oplossing.
  • Het Hof houdt geen rekening met het feit dat de gemeente geen zwaarwegende bestemming heeft voor het gebouw (gras) en de ontruiming alleen bedoeld is om de bewoners uit het pand te krijgen.

De situatie van de vluchtelingen van We Are Here wordt opnieuw niet onderkend: zij zijn afgewezen, moeten het land verlaten, maar kunnen niet terug naar hun land van herkomst omdat het daar oorlog is of ze vrezen voor vervolging. Zij staan op straat door een onzorgvuldig asielbeleid waarin men geen oog heeft voor de consequenties van het op straat zetten van mensen die nergens heen kunnen. De bewoners beraden zich op dit moment of zij in cassatie zullen gaan tegen de uitspraak.”

Tot zover “Wij Zijn Hier”. Doorbraak roept iedereen op om de vluchtelingen te komen steunen!

Eric Krebbers