4 maart, Leiden: feministisch theaterfestival Amfeminine

Op 4 maart organiseert Theater De Generator in Leiden het jaarlijkse feministische theaterfestival Amfeminine, met deze keer als thema “Sex & violence”. Het festival vindt plaats in het kader van internationale vrouwendag.

Uit de oproeptekst: “Elk jaar staat Amfeminine in het teken van een relevant thema. Thema’s die voor ons mensen, die als vrouw gesocialiseerd zijn of door de samenleving als vrouw worden gezien, belangrijk zijn. Dit jaar hebben we het over Sex & Violence, omdat het moet. In een stad waar één op de tien studentes met verkrachting te maken heeft. In een land waarin iedere acht dagen een vrouw wordt vermoord, maar het gebruik van het woord femicide als omstreden wordt gezien. In een samenleving waar eeuwenlang seks als wapen wordt gebruikt tot onderdrukking van vrouwen, nemen wij bij de Generator in het kader van internationale vrouwendag wederom het heft in eigen handen.

Zaterdag 4 maart
Vanaf 19:30 uur
Theater De Generator
Middelstegracht 36, Leiden

Het programma van het festival bestaat uit:

  • ‘Reclaim’ – Doris Wennekers (onder voorbehoud). ‘Reclaim’ is een fysieke performance waarin de freezende reactie op seksuele intimidatie wordt ontdooid.
  • ‘Pijn’ – Klara Beetz. Klara maakt je deelgenoot van haar podcast ‘Pijn’. Een empowerende ervaring over hoe je als vrouw gesocialiseerd persoon machteloos wordt geconfronteerd met pijn en seksueel grensoverschrijdend gedrag én hoe de macht weer terug te pakken.
  • ‘Sex & Violence’ – Ioana Tudor. Vorig jaar maakte Ioana voor Amfeminine de performance ‘Decree 107’ over abortus, waarin ze zich liet inspireren door haar liefde voor post-hardcorepunk. Tijdens deze editie stapt Ioana weer het podium op, vergezeld door de vrouwen in haar leven en duikt wederom punk in. Geïnspireerd door het absurde – door mannen gezongen – nummer ‘Sex & Violence’ van de wereldberoemde punkband The Exploited, maakt ze gehakt van het mannelijke narratief op seks.’

Tickets

Harry Westerink