4 november: debat “Links, bijt terug! Strategieën in tijden van nood”

Links, bijt terug!
Op donderdag 4 november houdt de jonge activistische organisatie Basta in Utrecht een debat over linkse strategieën in tijden van crisis en toenemend racisme. De avond begint om 19:30 uur en vindt plaats in De Kargadoor, Oudegracht 36. De toegang is gratis. Met sprekers van onder meer Doorbraak en Griekenland Is Overal.

In de oproep schrijft Basta: “Ook nu weer blijkt dat economische crisis vaak samengaat met toenemende vreemdelingenhaat en racisme. Gelukkig krijgen op hetzelfde moment steeds meer mensen de kriebels als ze denken aan het kabinet van VVD en CDA met steun van de PVV. Dat er nog steeds veel mensen pal staan voor de gelijkwaardigheid van de verschillende culturen en religies in Nederland en de noodzaak om kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen is mooi, maar het is wel nodig dat dat wordt vertaald naar actie. Daarom organiseert Basta een avond waarop verschillende organisaties hun standpunten op toenemende vreemdelingenhaat in deze tijden van economische malaise én hun strategieën hiertegen zullen delen. Als je geïnteresseerd bent in wat deze organisaties doen en hoe jij daaraan zou kunnen bijdragen, of heb je zelf goede ideeën, kom dan langs!

Dat economische crises vaak samen gaan met toenemend racisme is geen geheim. Het bekendste en meest aangehaalde voorbeeld hiervan is natuurlijk het Duitsland van de jaren 30. Helaas zijn we 80 jaar later in een soortgelijke situatie beland. Ook nu maken rechts-populistische partijen gebruik van de crisis en de gebruikelijke ‘scapegoat’ om stemmen en politieke macht te winnen. Gelukkig is het mogelijk om hiertegen in verzet te komen. Er bestaan in Nederland verschillende organisaties waarbij je je kunt aansluiten en je kunt natuurlijk ook je eigen groep beginnen. Als jij ook de kriebels krijgt van een politiek klimaat waarin rechts haar vingers kan aflikken, kom dan langs en bedenk met ons hoe je terug moet bijten!”

Eric Krebbers