6 april, Leeuwarden: info- en debatavond “Geen bommen maar bomen!”

Onder de leus ‘Geen bommen maar bomen!’ organiseert actiecollectief Vliegop! tussen 28 maart en 8 april verschillende acties waarmee ze aandacht vragen voor de negatieve aspecten van de vliegbasis Leeuwarden en de internationale luchtmachtoefening ‘Frisian Flag’. Neushoorn Café is deze woensdag de host van een info- en debatavond over de klimaatcrisis, militarisme en activisme. Met medewerking van Wendela de Vries van Stop Wapenhandel en Willem de Haan van Onkruit”, aldus de oproep van NH Café.

“Wendela de Vries is onderzoeker van de internationale wapenindustrie en -handel. Zij verdedigt dat ‘de krijgsmacht zich niet uit de klimaatcrisis kan innoveren’ en een grote bijdrager is aan wat ook in defensiekringen als het grootste veiligheidsrisico van nu wordt gezien: de nog steeds versnellende klimaatverandering.

Willem de Haan is journalist en was een ‘totaalweigeraar’, en lid van de actiegroep Onkruit die met hun anti-militaristische acties veel stof deed opwaaien. Willem kijkt terug op deze acties. Welke lessen kunnen hedendaagse klimaatactivisten, zoals die van Extinction Rebellion en Fridays for Future, daar uit trekken?

Woensdag 6 april
Vanaf 20:00 uur
Het Neushoorn Café
Ruiterskwartier 61, Leeuwarden
Facebook

Beiden staan voor een pacifistisch perspectief, ook wat betreft de huidige oorlog in Oekraïne. Wendela is betrokken bij de wekelijkse demonstratie ‘Stop de Oorlog’ bij het Russische consulaat in Amsterdam. Ze ziet geen heil in het leveren van wapens aan Oekraïne. In zijn opinieartikel ‘Zelenski: stop deze oorlog’ is Willem ook uitgesproken pacifistisch: het is beter de wapens neer te leggen. Ook hierover kan het gesprek deze avond gaan.”

Eric Krebbers