6 mei, diverse steden: lawaai-estafette bij drie illegalenbajessen

Bus die op de flyer staat.

Wat er zich precies tussen de muren van de illegalenbajessen afspeelt, probeert de overheid angstvallig stil te houden. De gevangenissen zijn met opzet op afgelegen plekken gebouwd en de verhalen van gevangenen komen niet snel naar buiten. Deze stilte moet worden doorbroken, aldus het No Border-netwerk Nederland. Een door het netwerk geregelde bus zal op 6 mei langs drie illegalenbajessen rijden om daar een lawaaidemonstratie te houden.

Lawaai-estafette en bustour
zondag 6 mei
Opstappen Amsterdam: 11.00 uur station Sloterdijk
Opstappen Utrecht: 12.00 uur Jaarbeurs-ingang Centraal Station
Opgeven via: noborder@riseup.net

De eerste stop van de busreis is bij Kamp Zeist. Over deze bajes berichtte Zembla in januari dit jaar nog dat gevangenen letterlijk ziek worden van de slechte luchtkwaliteit in de cellen. Toch is de gevangenis nog steeds in gebruik. De Zaanse bajesboten, de tweede halte van de bus, liggen tegen alle afspraken in ook nog steeds aan de Zaanse kade. Door leugens en bedrog breekt de gemeente Zaanstad alle eerdere beloften van sluiting. De laatste stop is bij de bajes in Schiphol-Oost. Daar wordt nu een nieuwe gevangenis gebouwd, net als de gevangenis in Rotterdam door private bedrijven die over de rug van illegalen winst maken. In het nog steeds in gebruik zijnde oude centrum werd in 2009 nog een vreedzame sit-in demonstratie van gevangenen keihard neergeslagen door de bewakers.

In al deze gevangenissen zitten mensen maandenlang vast, omdat ze geen verblijfspapieren hebben gekregen. Camera’s zijn niet welkom, informatie mag zo min mogelijk naar buiten komen. “Wat de overheid wil, is de mensen binnen niet alleen opsluiten, maar ook monddood maken, alsof zij niet bestaan. Op listige wijze weet de Nederlandse overheid informatie binnen de muren te houden, door bezoekgroepen en geestelijk verzorgers te dwingen om geheimhoudingscontracten te tekenen, door de mensen binnen te bedreigen met isoleercel als ze tijdens een lawaaidemo contact proberen te leggen”, zo schrijft het No Border-netwerk.

De verhalen van de illegalen naar buiten brengen, is een doel van het No Border -netwerk. “Sinds januari 2011 bestaat in België het initiatief Getting The Voice Out Mensen bellen vanuit het centrum, en de verhalen worden opgenomen en gepubliceerd. In Nederland bestaat al langer de website Vrijheid van Beweging, en op M2M radio zijn opnamen terug te vinden.” Het No Border-netwerk Nederland wil “meer samenwerking, vaker, creatiever, diverser actie ondernemen, en een sterkere band opbouwen. We willen vaker en meer naar buiten brengen. We zien dat meer weten betekent: breken door de muren van stilte!” Tot zover de oproep.

Mariët van Bommel

De oproep-flyer.