Actie.

Actie.

“Nederland staat vol met omstreden standbeelden, straatnamen en gebouwen. Is het tijd voor een nieuwe beeldenstorm?”. Onder dat motto organiseert debatcentrum de Rode Hoed op 6 november in Amsterdam een discussiebijeenkomst over koloniale beeldvorming in de publieke ruimte. Voorafgaand aan de bijeenkomst vindt een stadswandeling plaats langs koloniale beelden en gebouwen.

Stadswandeling
Maandag 6 november
Van 17:00 tot 18:30 uur
Vertrek: Oude Kerk
Oudekerksplein 23
Amsterdam
Aanmelding via: info@rodehoed.nl
Facebook

Bijeenkomst
Maandag 6 november
Van 20:00 tot 21:30 uur
De Rode Hoed
Keizersgracht 102
Amsterdam
Toegang: 12 euro
Facebook

Uit de oproeptekst: “Sinds de demonstraties in het Amerikaanse Charlottesville is ook in Nederland de oude discussie rondom straatnamen, gebouwen en standbeelden, vernoemd naar zogenaamde helden uit de Gouden Eeuw, weer behoorlijk opgelaaid. Wat moeten we hier nu mee? Moet Coen van zijn sokkel getrokken of is dat een vorm van geschiedvervalsing of symboolpolitiek? Hoe willen we in de publieke ruimte omgaan met de geschiedenis? Tussen de opties ‘weghalen’ of ‘behouden’ zit een waaier aan mogelijkheden. Wat doen we met de panelen op de Gouden Koets? Vervangen we het Michiel de Ruyterbeeld in Vlissingen? Bouwen we tegenmonumenten? Of lassen we extra geschiedenislessen in?

Vanavond bespreken we de voors en tegens en de verschillende opties. Met Martine Gosselink (hoofd geschiedenis Rijksmuseum), Nancy Jouwe (FramerFramed, Mapping Slavery NL), Susan Legêne (hoogleraar politieke geschiedenis, Nationale UNESCO Commissie), Koen Kleijn (historicus, journalist, schrijver), Laura Isherwood (historica). Moderator is Bahram Sadeghi (schrijver, programmamaker). Brian Elstak en Raul Balai presenteren een alternatief voor de koloniale voorstellingen op onze Gouden Koets. Als voorbereiding op het debat organiseert de Rode Hoed een wandeling langs omstreden beelden en monumenten. De wandeling begint met een rondleiding door de Oude Kerk, waar een expositie te zien is van de Indonesische kunstenaar Iswanto Hartono. Hij verbindt de praalgraven van Nederlandse zeehelden die in de kerk begraven liggen met koloniale monumenten van Nederlandse makelij in Indonesië.”

Harry Westerink


  1. koos # 1 
    7 maanden geleden

    Beste Harry,
    Jammer dat jij niet ff ons gesprek/interview over de toch wel aardige (?) naamsverandering van Am*dam’s grootste monument noemt. Zo ver ik kan nagaan is dat het enige monument in ons kikkerlandje waar dat gelukt is met jaren lang gedoe en best wel wat moeite. De elitaire sprekers, genoemd in dit artikel zullen de Apollolaan wel te ver lopen vinden vanaf de Rooie Hoed.
    Groeten, Koos.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*