6 september, Hoorn: anti-koloniale inbreng bij “dialoogavond” van gemeente Hoorn vanwege onderzoek naar koloniaal verleden

Actiebord bij het protest op 26 maart 2022 bij het beeld van Coen.

Op 6 september organiseert de gemeente Hoorn een “dialoogavond” vanwege een recent onderzoek naar het koloniale verleden van die stad. De actiegroep We Promise roept iedereen op om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst en te eisen dat koloniale propaganda in het algemeen en de verheerlijking van de genocidepleger Jan Pieterszoon Coen in het bijzonder per direct wordt stopgezet. We Promise strijdt al een hele tijd tegen het standbeeld van Coen in Hoorn.

Uit de oproeptekst: “De gemeente heeft onderzoek laten doen naar het koloniale en slavernijverleden van Hoorn. In het bijzonder naar de rol van het stadsbestuur. Uit het onderzoek blijkt dat het stadsbestuur de hoofdrol had in het slavernijverleden. Op 6 september organiseert de gemeente Hoorn met college- en raadsleden een dialoogavond. Wij, als belanghebbenden en belangstellenden, zijn allen welkom om aan te sluiten op deze avond. Dé kans om te laten zien dat de VOC-verheerlijking die er in de gemeente Hoorn ruimschoots plaatsvindt, per direct moet stoppen. Weg met het eren van een genocidepleger op een sokkel, weg met het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

De avond is tevens bedoeld voor het college en de gemeenteraad om zich een beeld te kunnen vormen over hoe zij als stad met de kennis in dit onderzoek moeten omgaan. Het is tijd om aanwezig te zijn. Zichtbaar en hoorbaar. We moedigen iedereen aan om iets te zeggen op de avond zelf, of in ieder geval aanwezig te zijn. Meld je aan, neem iemand mee en deel het bericht. We rekenen op iedereen.”

Woensdag 6 september
Stadhuis, Nieuwe Steen 1, Hoorn
Facebook
Aanmelden We Promise kan hier
Aanmelden gemeente moet hier

Harry Westerink