Protest tegen Coen-verering in Hoorn: “Wie voldoende steelt, krijgt hier een beeld” (beeldverslag)

Met een kleine groep mensen kun je een flinke impact hebben. Zaterdag waren we met twintig mensen in Hoorn om te demonstreren tegen het standbeeld van koloniale massamoordenaar Jan Pieterszoon Coen. We liepen leuzen scanderend door de drukke winkelstraat naar het plein waar het beeld staat. Daar lieten we de mensen op de volle terrassen een uur lang horen waarom Coen zo’n misdadiger is en zijn beeld snel moet verdwijnen.

Het was het derde protest dit jaar tegen het beeld, en hopelijk volgen er nog veel meer. We Promise, met wie Doorbraak het protest samen organiseerde, heeft 2022 uitgeroepen tot jaar van actie tegen het beeld.

Er waren zowel veel positieve als negatieve reacties. Een Hoornse demonstreerde spontaan met ons mee. Daarnaast kreeg iemand van onze groep een bos bloemen in de handen gedrukt, uit sympathie voor de actie. En ook verder waren er positieve reacties.

Er waren natuurlijk ook de onvermijdelijke (hoofdzakelijk) witte mannen die subtiel en minder subtiel lieten blijken niet zo blij te zijn met ons protest, en een genocidepleger als Coen wel een toffe peer te vinden.

De kleine maar strijdlustige groep mensen wist zo ruim een uur de sfeer te bepalen op en rond het plein in het centrum van Hoorn, en veel mensen zullen ons gehoord en gezien hebben. De mensen op de terrassen en een aantal bewakers vonden ons maar vervelend. Ze kwamen op het idee om een van de dj-auto’s die in de winkelstraten rond reden in het kader van Hoorn Modestad op te halen om ons de mond te snoeren met de herrie van de auto. Dat plan keerde zich faliekant tegen hen, want er ontstond een spontaan dansfeestje met anti-koloniale leuzen op het ritme van de muziek, waar de bewakers en terraszitters beteuterd (en sommigen lachend) op toekeken.

Leuzen die we riepen waren onder meer: “Wie voldoende steelt, krijgt hier een beeld”, “Weg met Coen, uit goed fatsoen”, “JP Coen, weg ermee!”, “VOC, weg ermee!”, “WIC weg ermee!”, “Stop het eren van foute heren”, “JP Coen, vooral niet doen”, “Dispereert niet, dat beeld gaat weg!”, “Hi ha huichelaar, Coen was een moordenaar!”, “Hoorn schaam je!”, “Massamoordenaar!”, en “Coen, Coen, massamoord”.

Meerdere keren werden ook dit tekstje en variaties ervan voorgedragen: “Wij staan bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, de slachter van Banda. Coen was een massamoordenaar, een slavenhandelaar, een dictator, een racist, een calvinistische fanaticus, en een kille berekenende boekhouder die alleen oog had voor winsten en monopolies. Hij was een van de grondleggers van een systeem van koloniale overheersing en uitbuiting dat de Indonesiërs eeuwenlang onderdrukte.”

“Verzet tegen dit standbeeld is er altijd al geweest. Toen het standbeeld geplaatst werd, was er al kritiek. Sinds die tijd is er altijd kritiek geweest en ook nu is er kritiek. Massamoord verdient geen standbeeld. Wij eisen dat het standbeeld wordt verwijderd en in een museum komt te staan. En we blijven terugkomen totdat aan onze eis is voldaan.”

Voor een goed protest is niet veel nodig, behalve een aantal mensen, strijdbaarheid, flexibiliteit, een goed moment met veel publiek, en een lekker zonnetje hielp ook mee. We komen terug, net zolang tot het beeld weg is.

Joris Hanse

We kregen bloemen.
Logo van de racistische roversbende in de winkelstraat Grote Noord in Hoorn.