7 november, Tilburg: FNV-protestmars tegen dwangarbeid

Stop dwangarbeid.
Stop dwangarbeid.

Op 7 november organiseert de FNV in Tilburg een protestmars tegen “werken zonder loon”. Die dag heeft Jetta Klijnsma wethouders uit het zuiden van het land daar uitgenodigd om te komen praten over het arbeidsmarktbeleid. Tijdens de protestmars vindt er, naar verluidt, “een ontmoeting” plaats met de staatssecretaris. Bij een vergelijkbare bijeenkomst voor wethouders uit het westen, op 10 oktober in Amsterdam, nam die “ontmoeting” de vorm aan van een confrontatie toen Klijnsma tevergeefs probeerde om actievoerders toe te spreken. Dat was bij het protest dat het actiecomité Dwangarbeid Nee organiseerde. Doorbraak roept iedereen op om Klijnsma ook in Tilburg flink aan te pakken.

Protestmars
Vrijdag 7 november
Vanaf 14:00 uur
Poppodium 013
Veemarktstraat 44, Tilburg
Vanuit Amsterdam gratis met de bus?
Geef je op bij De Bijstandsbond
info@bijstandsbond.org of 020-6898806

De protestmars was eerder aangekondigd voor 15 oktober, maar de FNV gelastte hem toen af nadat Klijnsma haar plannen had veranderd. De bond had het protest van toen net iets strijdbaarder aangekondigd als “waarschuwingsprotest”. De demonstratie ging toen dan niet door, maar er kwam wel een strijdbare bijeenkomst voor in de plaats, waar FNV-sprekers helaas successen voor zichzelf opeisten die toch echt zijn behaald door andere, van onderop werkende organisaties als Doorbraak en Dwangarbeid Nee.

Uit de huidige oproeptekst van de FNV: “Het overkomt steeds meer mensen die op zoek zijn naar een baan: ze komen in de bijstand terecht en moeten dan via de gemeente onbetaald werk doen op plekken waar voorheen gewoon betaald werk gedaan werd. De FNV vindt dat het hoog tijd wordt dat de werkloosheid aangepakt wordt, in plaats van de werklozen.”

Eric Krebbers