8 november, Utrecht: actie tegen het extreem-rechtse Pegida

Banner.
Banner.

Op zondag 8 november wil Pegida voor de tweede keer gaan demonstreren in Utrecht. De uit Duitsland afkomstige club wil nu ook voet aan de grond krijgen in Nederland om hun extreem-rechtse gedachtegoed te verspreiden. De anti-fascistische actiegroep Laat Ze Niet Lopen roept daarom opnieuw op tot verzet.

Tegenactie
Zondag 8 november
Vanaf 14:00 uur
Neude, Utrecht
Facebook-event

Uit de oproep van Laat Ze Niet Lopen: “Pegida is een Duitse extreem-rechtse beweging die zich voordoet als nette en bezorgde burgers. Maar de laatste keer dat Pegida demonstreerde in Utrecht bleek dit een farce te zijn. Meerdere Pegida-demonstranten brachten de Hitlergroet en vielen anti-racisme activisten en omstanders aan. Ook bleek de demonstratie grotendeels te bestaan uit rechts-extremisten uit Duitsland, Vlaanderen en Polen. Het groepje Nederlandse Pegida-demonstranten bestond bijna geheel uit bekende neo-nazi’s. Pegida zegt geweldloos te zijn, maar creëert wel de ruimte aan gewelddadige racisten en neo-nazi’s om bijeen te komen en mensen aan te vallen.”

Laat Ze Niet Lopen meldt dat de locatie van de Pegida-demonstratie op het laatste moment nog kan veranderen. Hou daarom de website en de Facebook-pagina van Laat Ze Niet Lopen in de gaten. In de aanloop naar en op de dag van het tegenprotest voorziet de actiegroep in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur. Aan de vorige actie van Laat Ze Niet Lopen tegen Pegida deden honderden mensen mee. Het is belangrijk dat de extreem-rechtse club ook nu weer massaal wordt overstemd en uitgefloten.

Harry Westerink