9 maart, Amsterdam: intersectionele vrouwenmars

Op 9 maart organiseert de Women’s March The Netherlands een intersectionele vrouwenmars in Amsterdam, van de Dam naar het Museumplein. “Het gaat in 2019 niet alleen over vrouwen. Het gaat over ons allemaal (v/m/x). Op elke manier. Omdat alle onderdrukking met elkaar te maken heeft: all oppression is connected”, aldus de organisatie. Dounia Jari (van Maruf), Annika Mell (van Apple Shampoo), Naomi Pieter (mede-oprichter van Black Queer & Trans Resistance Netherlands), Velvet December (van Proud Nederland), Devika Partiman (van Stem op een vrouw), Daryll Ricardo Landbrug en Sherry Jae Ebere zullen tijdens de mars een praatje houden.

Uit de oproeptekst: “’There is no such thing as a single-issue struggle, because we do not live single-issue lives”’, schreef Audre Lorde in 1982, bewust van de vele identiteiten die we met ons meedragen. Dat zei ze als vrouw – als een zwarte vrouw, met haar wortels in de Caribische cultuur. Ze zei het als een lesbiënne, een moeder, een activist, een dochter van immigranten, een feminist, een womanist, een onderzoeker, een dichter, maar ook als strijder.

Zaterdag 9 maart
Van 12:30 uur tot 15:00 uur
Dam, Amsterdam
Facebook

Dat geldt ook voor jou. Je ging niet alleen met ons de straat op vanwege je gender. Je ging de straat op voor je recht om te zijn wie je bent – en je bent niet maar ‘één ding’. Toen je opkwam tegen intimidatie, deed je dat niet alleen voor jezelf. Je deed dat ook voor degenen naast je. Voor degenen van wie je houdt die geweld hebben meegemaakt, op straat, in clubs, in hun eigen huis of op school.

Toen je ‘My body, my rights’ riep, maakte je duidelijk dat je het recht hebt om je lichaam te delen met wie je wil – voor plezier en genot, niet onder dwang. En dat degene met wie jij je lichaam deelt (v/m/x) ook diezelfde rechten heeft. Dat betekent leven zonder angst, met respect, gelijke beloning en gerechtigheid, ongeacht huidskleur, inkomen, religie of ability.

We gaan niet onderhandelen over onze rechten. Als mensen iemand aanvallen, is dat een aanval op de rechten van ons allemaal. Of dat nou een trans vrouw is, een meisje met een hijab of een zwarte man. Dat is waarom we de straat op gaan. Niet om ‘een stem voor iemand te zijn’ of om één stem voor allen te zijn, maar om stemmen te versterken.

Als jouw stem meer wordt gehoord dan die van een ander, dan is het aan jou of je daar iets mee doet. Of je dingen beter wil maken. Wij zien de verantwoordelijkheid die we hebben en staan daarom zij aan zij met activistische stemmen in Nederland. We’re all in this together. Daarom laten we ons samen horen als één stem op 9 maart, met aandacht voor al onze verschillen. Onbeschaamd feministisch, anti-racistisch en inclusief. Dat is waar 2019 om draait. Get ready: we did not come to play.”

Harry Westerink