9 maart, Nijmegen: protest tegen woningnood voor studenten

Op 9 maart organiseert studentenvakbond AKKU in Nijmegen een protest tegen de wooncrisis voor studenten. De vakbond eist de afschaffing van tijdelijke huurcontracten, de uitbreiding van sociale huur, de voorziening van noodopvang en een aanpak van huisjesmelkers. De actie maakt deel uit van de landelijke woonbeweging.

Uit de oproeptekst: “Studentenvakbond AKKU organiseert op 9 maart om 16:00 uur een protest omtrent de staat van de studentenhuisvesting in Nijmegen. Maar waarom eigenlijk? Landelijk spreken we over een tekort van 26.500 studentenwoningen. In Nijmegen staan er op dit moment 6.000 studenten op de wachtlijst voor een kamer bij SSH&. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Donderdag 9 maart
Vanaf 16:00 uur
Kelfkensbos, Nijmegen

Wat wordt hier aan gedaan? SSH& hoopt om tegen 2030 hun aanbod met slechts 2.000 kamers te verhogen. Door dit gigantische tekort kunnen verhuurders in de particuliere sector hun gang gaan en de huurprijzen immens laten stijgen. Verder zorgt het tekort er ook voor dat studenten een slechte positie hebben ten opzichte van hun huurbazen, aangezien zij toch wel iemand anders kunnen vinden die hun kamer wil huren. Dit zorgt voor een machtsdynamiek die er niet hoort te zijn.

Tot slot is er ook de structurele discriminatie van internationale studenten die door de Radboud en Han aangetrokken worden via zogenaamde ‘short-stay’ contracten en vervolgens aan hun lot worden overgelaten wanneer deze contracten zijn afgelopen. Reden genoeg om de straat op te gaan.

Eisen

  • 1. Er is een nood aan meer sociale huur en dit niet enkel van SSH&. Er zijn op dit moment bijvoorbeeld ook veel personen die net afgestudeerd zijn en toch bij SSH& blijven wonen, omdat zij geen starterwoning in de sociale huur kunnen vinden. Het marktaandeel van de sociale huur moet omhoog. Dit zorgt voor meer betaalbare woningen zowel voor studenten als anderen.
  • 2. Er moet noodopvang komen voor internationale studenten. En de short-stay contracten moeten niet meer aangeboden worden.
  • 3. De huren moeten omlaag. Wonen is een basisrecht, ook voor studenten. Op deze manier wordt het ons echter ontnomen.”

Harry Westerink