Stuur een protestbrief naar het CORPUS Congress Centre dat ruimte biedt aan Forum voor Democratie!

In het kader van een campagnetour voor de Provinciale Staten-verkiezingen organiseert Forum voor Democratie (FvD) op 4 maart van 19:00 tot 23:00 uur een bijeenkomst in het CORPUS Congress Centre aan de Willem Einthovenstraat 1 in Oegstgeest. “Dit laten we niet zomaar gebeuren. Kom met ons in actie!”, aldus Leiden tegen fascisme.

Die actiegroep roept op om een protestbrief te sturen naar het CORPUS Congress Centre, dat als zaalverhuurder “actief heeft gekozen om deze extreem-rechtse, racistische, xenofobe, klassistische en anti-wetenschappelijke partij een platform te geven. We moeten met zoveel mogelijk mensen aan CORPUS laten horen dat een podium bieden aan FvD onacceptabel is. In Leiden en Oegstgeest is geen ruimte voor fascisme!”. Hieronder een voorbeeldbrief.

Harry Westerink


Geachte medewerker van het CORPUS Congress Centre,

Ik heb gehoord dat u, CORPUS Congress Centre, een campagne-evenement van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD) zal huisvesten. Ik wil bij deze mijn afschuw erover uiten dat ruimte wordt geboden aan een dergelijk evenement van een extreem-rechtse, racistische, xenofobe, queer- en transfobe, validistische, klassistische en anti-wetenschappelijke partij. Ik eis dan ook dat u het evenement afzegt en verder geen huisvesting en ondersteuning zal bieden voor de verspreiding van extreem-rechts gedachtegoed.

Voor een partij als FvD zou in Nederland geen plaats moeten zijn. Het is een partij die fascistisch gedachtegoed aanhangt, gestoeld op de uitbuiting en de vernietiging van verschillende groepen in Nederland. FvD wil Nederland “zuiveren” en onderwerpen aan politieke tribunalen. FvD wil “omvolking” voorkomen door mensen van kleur te deporteren. FvD gelooft in een Joods-bolsjewistische samenzwering en kiest daarmee de kant van de NSDAP en de neo-nazistische beweging, hetgeen blijkt uit hun steun voor de racistische woorden die tijdens Oud en Nieuw op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn geprojecteerd. Hun doel is het verkrijgen van macht puur ter uitbuiting en vernietiging van mij, mijn familie en mijn vrienden.

FvD is daarnaast een anti-wetenschappelijke partij, die samenzweringstheorieën verspreidt over de medische wetenschap en de werking van het menselijk lichaam. De partij zal het door u gegunde podium gebruiken om te stellen dat corona slechts een griepje is, dat AIDS niet bestaat voor witte hetero’s en dat zonnebrandcrème huidkanker veroorzaakt. Het is naar mijn mening bizar dat een congrescentrum dat onlosmakelijk verbonden is met het museum CORPUS – dat zich ten doel stelt om wetenschappelijke kennis te verspreiden over het menselijk lichaam – ervoor kiest om een dergelijke groepering een podium te bieden. U ziet het absurde daarvan toch ook in?

Het huisvesten van een dergelijk evenement maakt dat u stelt dat voor een dergelijke partij ruimte moet zijn binnen de Nederlandse samenleving. Bovendien besluit u daarmee actief mee te helpen aan het verspreiden van hun haatvolle gedachtegoed, en ook aan het behalen van zoveel mogelijk zetels in de aankomende Provinciale Staten-verkiezingen. Het kan niet zo zijn dat u ruimte biedt aan elke groepering die een zak geld op tafel zet. Ook dan bent u moreel verantwoordelijk voor de gevolgen. Uw stelling dat u zich niet verbindt aan de inhoud van de bijeenkomst is daarom ook niet juist: door onderdak te bieden maakt u die verbinding wel degelijk. Dat u betaald wordt om uw ruimte open te stellen voor Forum voor Democratie ontslaat u niet van uw verantwoordelijkheid voor de gevolgen.

Die gevolgen zijn aanzienlijk. Niet alleen is dit de start van een campagne waarmee fascistische politici proberen de macht in ons land te veroveren, het zal ook aanhangers van dat gedachtegoed naar Oegstgeest en omstreken trekken. Dit vormt een gevaar voor mensen in de buurt en uw werknemers, zeker voor moslims, mensen met een beperking, queer mensen, trans mensen en andere mensen met een uitgesproken mening. U bent dan verantwoordelijk voor het aantrekken van die groep en de gevolgen die daaraan verbonden zijn.

Het bestrijden van fascisme vereist dat zoveel mogelijk mensen dappere keuzes maken in de strijd tegen de verspreiding van fascistisch gedachtegoed. Dat betekent ook dat eigenaren van congrescentra geen thuis moeten bieden aan fascisten, ook al levert dat minder geld op. Als u die keuze niet maakt, dan kiest u ervoor om uw werknemers en de maatschappij als geheel in gevaar te brengen voor winst. Dat is onacceptabel.

Graag hoor ik van u welke stappen u neemt om ervoor te zorgen dat u geen fascistisch gedachtegoed huisvest en hoe u in de toekomst zal voorkomen dat dergelijke groepen van uw ruimte gebruik kunnen maken.

Met vriendelijke groet,

Protesteer ook en stuur de voorbeeldbrief (of een eigen versie) per mail naar CORPUS Congress Centre: info@corpuscongresscentre.nl.