Actie tegen deelname van baas van Utrechtse universiteit aan Sinterklaasintocht

"Rector magnificus" Bert van der Zwaan.
“Rector magnificus” Bert van der Zwaan.

Studenten, afgestudeerden en medewerkers van de Utrechtse universiteit voeren al een maand een campagne om de aandacht te vestigen op de controversiële aanwezigheid van “rector magnificus” Bert van der Zwaan bij de Utrechtse intocht van Sint en Piet op 16 november. Al jaren neemt de baas van de universiteit in zijn officiële functie deel aan die intocht. De initiatiefnemers van de campagne en de bijbehorende petitie stellen die deelname aan de kaak, omdat Van der Zwaan zo de universiteit vertegenwoordigt bij een feest met een racistische karikatuur. Ze roepen hem op om niet mee te doen aan de intocht en racisme de rug toe te keren. Iedereen die de campagne wil ondersteunen, kan daartoe de aan Van der Zwaan gerichte petitie ondertekenen.

Uit de petitietekst: “Wij, de ondertekenaars van deze petitie, erkennen de impliciete discriminatoire dimensies van de Nederlandse traditie Sinterklaas en Zwarte Piet. Wij beseffen dat de traditie door velen, waaronder leden en alumni van de Universiteit Utrecht, als diep beledigend ervaren wordt. De racistische toon die een groot deel van het publieke debat van de afgelopen jaren gekenmerkt heeft, wijzen wij ten sterkste af. Daarbij wijzen we u op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam die in juli 2014 de uitspraak deed dat het Zwarte Piet-karakter een negatief stereotiep is dat beledigend is voor de zwarte gemeenschap.

In het licht hiervan vragen wij u, als de hoogste vertegenwoordiger van onze universiteit, om niet deel te nemen aan een impliciete bevestiging van deze racistische dimensies door Sinterklaas en Zwarte Piet op 16 november 2014 onkritisch te verwelkomen. In uw functie als rector magnificus van de Universiteit Utrecht vragen wij u om publiekelijk aan te geven dat onze universiteit de processen van uitsluiting en discriminatie die de Zwarte Piet-figuur en het Nederlandse publieke debat rond dit thema gekenmerkt hebben, erkent en afwijst.”

Deze campagne maakt deel uit van een scala aan activiteiten tegen Zwarte Piet in Utrecht. Zo vindt er aanstaande zaterdag een demonstratie plaats tegen de racistische karikatuur. Op 6 november wordt de film “Read the masks. Tradition is not given” vertoond. En op 12 november wordt op de Utrechtse universiteit een actiedag georganiseerd. Bovendien vond er afgelopen zaterdag een schrijfmiddag tegen Zwarte Piet plaats.

Harry Westerink