Actievoerders verstoren propaganda-bijeenkomst van Verdonk

Actievoerders stellen zich op
Afgelopen vrijdag 16 mei 2008 hebben zo’n 100 actievoerders in Leeuwarden een propaganda-bijeenkomst verstoord van de rechts-populistische ‘beweging’ Trots Op Nederland (TON) van Rita Verdonk. Het protest voor het Oranjehotel, waar Verdonk optrad, was georganiseerd door de linkse basisorganisatie Doorbraak.

Het is Doorbraak goed gelukt om een tegengeluid te laten horen tegen TON en om omstanders te informeren over het ware gezicht van Verdonks ‘beweging’. Het gedachtengoed van TON is doorspekt met racisme, nationalisme en neo-kolonialisme, getuige Verdonks uitspraken en de standpunten die haar ‘beweging’ heeft ingenomen. Daarbij is TON volkomen anti-democratisch. Verdonk is zelf het enige lid. TON kenmerkt zich onder andere door een streven naar centralisering van het gezag, hardere staatsrepressie (vooral tegen migranten), en nóg meer marktwerking, met alle gevolgen van dien…

De actie begon al om 18:30 uur en verliep uitermate strijdbaar en luidruchtig, door het voortdurende getrommel van actievoerders op drie oliedrums en onophoudelijk gefluit op scheidsrechtersfluitjes. Ook werden er vrijwel non-stop leuzen gescandeerd als “Geen dictatuur met Rita aan het stuur!” en het kernachtige “Rita rot op!”. Al Verdonks gasten konden zo bij aankomst goed kennis nemen van het stevige tegengeluid. Na 20:00 uur, toen Verdonk haar praatje begon, verlegden de actievoerders hun lawaaiprotest naar de achterzijde van het hotel, waar zich de zaal bevond waar de TON-bijeenkomst plaatsvond. Een half uur lang werd het de aanhangers daadwerkelijk vrijwel onmogelijk gemaakt om Verdonks propaganda te horen. Tijdens het protest dook overigens ook nog een klein groepje van zo’n 5 neo-nazi’s op. Die probeerden tevergeefs een solidariteitsdemonstratie te organiseren voor Verdonk. Kennelijk herkent men zich in die kringen in haar rechts-populistische en racistische ideeëngoed.

Aan de achterkant van het hotel
Even riep een klein groepje actievoerders tijdens het lawaaiprotest “Hoer!” na elk “Rita rot op!”. Maar na twee minuten stopten ze daar alweer mee, nadat enkele collega-actievoerders hen erop gewezen had dat seksisme niet de manier is om racisme te bestrijden. Na afloop deden sommige media het echter voorkomen alsof er uitsluitend “hoer” geroepen werd. Ook maakten die media nogal wat ophef over een grappig spandoek met een veger en blik en de tekst “Ruim Rita op”. Verdonk zou er naar verluidt zelfs aangifte tegen willen doen. Met humor en relativeringsvermogen is Verdonk kennelijk niet gezegend, en dat terwijl ze zelf jarenlang geroepen heeft dat vluchtelingen en migranten maar tegen een stootje moeten kunnen.

Doorbraak laat zich niet door een eventuele aangifte tegenhouden om verder protest te organiseren. De organisatie is van plan om de komende maanden meer Verdonk-propagandabijeenkomsten te gaan verstoren. Doorbraak nodigt dan ook andere progressieve organisaties en individuen uit om contact op te nemen om samen meer lokale tegengeluiden te organiseren.

Telefoon: 0641206167
Mail: doorbraak@doorbraak.eu