Aerdenhout: dertig Vrije Keuze-activisten maken twee anti-abortus katholieken onzichtbaar (beeldverslag)

Gisteren werd bekend dat de katholieke fundamentalisten van Civitas Christiana (CC) vanmiddag zouden gaan actievoeren bij de ingang van de Bloemenhove-abortuskliniek in Aerdenhout. Met een razendsnelle mobilisatie wist het Collectief Vrije Keuze bijna dertig mensen op de been te brengen voor een tegenprotest.

CC is een extreem-rechtse organisatie die zich niet alleen inzet tegen abortus, maar ook tegen het bestaan van lhbtqia+ mensen, tegen het feminisme en tegen eigenlijk alles dat progressief is. De organisatie verspreidt allerlei conspiracy-verzinsels en heeft zich de afgelopen jaren – tevergeefs, haha – hard gemaakt voor het behoud van de racistische karikatuur Zwarte Piet.

Helemaal rechts de katholieke fundi toen hij nog alleen was.

De anti-abortus christenen mogen in Aerdenhout sinds vorig jaar niet meer bij de ingang van de kliniek staan, omdat ze vaak bezoekers van de kliniek lastig vallen. Ze mogen hun onzalige boodschap nog slechts aan de overkant van de weg verspreiden. Er kwam zegge en schrijve één katholieke fundamentalist opdraven, na een half uurtje gesteund door nog eentje die kennelijk helemaal uit Duitsland moest komen. Aan de overkant van de weg stond er nog een foto’s te maken.

Fundi die aan de overkant van de weg ons stond te fotograferen.

Wij hebben hen iets meer dan twintig minuten lastig gevallen. Sommigen zijn pal voor hen gaan staan en hebben hen wat verwensingen toegevoegd. De mannen leken daar helaas niet ongelukkig mee. Ze zien het waarschijnlijk als een mogelijkheid om hun geloof te testen en te laten zien aan elkaar hoe sterk ze zijn. In hun ogen zijn de meeste mannen in het westen immers “zwak” geworden door de ontkerkelijking. Ze waren continu aan het bidden.

Toen kwam er een agent geflankeerd door twee boa’s die duidelijk maakten dat we niet meer in Aerdenhout mochten staan, maar alleen in Haarlem. Dat wil zeggen een meter of dertig verderop langs de weg. De fundamentalisten hadden hun protest aangemeld en mochten wel blijven staan. Die hadden ook gepland om nog een stukje door de stad te lopen, maar dat kwam er waarschijnlijk niet meer van. Daarop zijn we vertrokken.

De Bloemenhove-kliniek vertegenwoordigt overigens een prachtig stukje feministische geschiedenis. In de jaren zeventig mochten er onder strenge voorwaarden abortussen worden uitgevoerd, maar na een klacht in mei 1976 wilde de toenmalige CDA-premier Van Agt de kliniek sluiten. Die werd daarop bezet door een groep feministen die de politie belette om de behandelkamers in beslag te nemen. Daarop plande Van Agt een grote inval, maar toen de beweging daar lucht van kreeg, snelden er zo’n 300 activisten extra naar de kliniek. Uiteindelijk heeft Van Agt bakzeil moeten halen. Een grote overwinning voor de feministische beweging. Een van de deelnemers aan de actie van vandaag vertelde dat ze nog aan de bezetting van toen had meegedaan: 47 jaar geleden!!

De lessen van vandaag: de strijd is nooit gestreden zolang het patriarchaat bestaat en het is goed om overal waar de christenfundamentalisten opduiken een tegengeluid te laten horen en hen te laten voelen dat wij met meer zijn!

Eric Krebbers

PS. Later bleek dat vanmiddag ook bij de achteringang van station Leiden Centraal leden van Civitas Christiana actie gevoerd hebben tegen abortus. Ze deelden een oud nummer uit van hun krantje “Tegen de stroom in”, met daarin onder meer een artikel tegen “abortus en transgenderisme”. Zie de foto’s helemaal onderaan.

Inmiddels twee extreem-rechtse mannen.
Bidden
Politie erbij.
Wij worden verbannen naar Haarlem.
Zij mogen blijven staan in Aerdenhout.
Politie houdt nog een blik agenten achter de hand.
Katholieke fundi, met cape, deelt krantjes uit tegen abortus en “transgenderisme” achter Station Leiden.
Het betreffende krantje…