“AKP staat voor reactionaire verrotting”

Turkije is in rep en roer over een kindermisbruikzaak binnen de soennitische İsmailağa-gemeenschap. Deze reactionaire orde onderhoudt uitstekende banden met president Erdoğan en zijn AKP. Het misbruik kwam aan het licht toen H.K. aangifte deed tegen haar vader Yusuf Ziya Gümüşel (op de linker foto) en Kadir İstekli (op de rechter foto). Gümüşel is een vooraanstaand lid van de İsmailağa-gemeenschap en İstekli was zijn voormalige leerling en rechterhand.

H.K. verklaarde dat zij op zesjarige leeftijd door haar vader is uitgehuwelijkt aan de toen 29-jarige İstekli. Dit ‘huwelijk’, dat volgens de sharia werd gesloten, was het begin van helse jaren voor H.K. Het linkse dagblad Birgün was het eerste medium dat over de zaak schreef. De bedoeling van de Turkse staat was om Gümüşel en İstekli hun zaak op vrije voeten af te laten wachten. Maar de twee werden vandaag alsnog gearresteerd, omdat de publieke druk op het OM onhoudbaar werd.

De afgelopen jaren zijn steeds meer gevallen van misbruik en mishandeling binnen soennitische, reactionaire ordes bekend geworden. Deze ordes zijn politiek en economisch sterk verweven met het regime van Erdoğan.

Zeven alevitische organisaties, waaronder de Europese alevitische confederatie (AABK), zijn met een gezamenlijke reactie gekomen over de misbruikzaak. Ze zeggen daarin dat er sprake is van een maatschappelijk proces van reactionaire verrotting, aangemoedigd door de AKP. “Met onze strijd willen wij alevieten bijdragen aan een land waarin iedereen gelijk en vrij is, en waarin een menswaardig leven voor kinderen en vrouwen is gegarandeerd. Een scheiding van staat en godsdienst is van levensbelang, voor zowel gelovigen als niet-gelovigen.”

Alevitisch Nieuws