Alevitisch Nieuws 24 (8 januari – 13 maart)

Een bloemlezing van de berichten op de Facebook-pagina “Alevitisch Nieuws” van 8 januari tot en met 13 maart.

8 januari – In memoriam: Ümit Cihan Tarho

25 jaar geleden, op 7 januari 1998, werd de 21-jarige aleviet Ümit Cihan Tarho bij een bushalte doodgestoken door Kadri Kılıç – een Grijze Wolf en notoir alevietenhater – omdat Tarho niet vastte tijdens de Ramadan. Tarho (foto) studeerde geschiedenis aan de İnönü Universiteit in Malatya. Zijn begrafenis werd door ruim drieduizend mensen bijgewoond.

Kılıç, een lid van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), kreeg een gevangenisstraf van twintig jaar. Maar al na vijf jaar ontving hij gratie. In 2012 pleegde de soennitische fascist zelfmoord. De Ramadan is nog steeds een jaarlijkse piekperiode in het geweld tegen alevieten, atheïsten en niet-moslims in Turkije.

19 februari – Ophef over fatwa Diyanet

Het Presidium voor Godsdienstzaken (Diyanet) – een Turks staatsorgaan waar ook de meeste moskeeën in Nederland onder vallen – ligt in Turkije onder vuur vanwege een fatwa die de organisatie heeft uitgebracht naar aanleiding van de aardbevingen. Een fatwa is een advies dat is gebaseerd op de islamitische wet (sharia).

In de bewuste fatwa stelt Diyanet dat adoptieouders mogen trouwen met hun geadopteerde kinderen die wees zijn geworden na de aardbevingen, wanneer zij de huwbare leeftijd hebben bereikt. Ook zegt Diyanet dat deze kinderen geen recht hebben op een erfenis. Na hevige kritiek en ophef heeft Diyanet de fatwa verwijderd van zijn website en andere mediakanalen.

10 maart – Steun Europese alevieten voortgezet

Vanaf de eerste dag van de aardbevingen in Turkije en Syrië heeft de Europese alevitische beweging de handen uit de mouwen gestoken om hulp te verlenen aan de aardbevingsslachtoffers. De Europese Confederatie van Alevitische Organisaties (AABK) heeft tot nu toe onder meer duizend tenten en twintig containerwoningen naar het aardbevingsgebied gestuurd. Binnenkort volgen nog driehonderd tenten en zestig containerwoningen. De AABK zegt haar steun de komende tijd voort te zullen zetten.

12 maart – Alevitische dorpen gebruikt als stortplaats

De inwoners van de alevitische dorpen Söğüt, Elmalı en Balıklıdere in de provincie Malatya maken zich grote zorgen. Hun dorpen worden gebruikt als stortplaats voor het puin van de bij de recente aardbevingen ingestorte gebouwen (foto). Het puin bevat hoogstwaarschijnlijk schadelijke stoffen als asbest.

De inwoners denken dat hun dorpen bewust zijn aangewezen als stortplaats, omdat zij Koerden en alevieten zijn. Alevitische dorpen zijn in de minderheid in de regio. Intussen verspreidt het stof zich zichtbaar over het gebied. Autoriteiten geven geen gehoor aan de oproep van de dorpsbewoners om geen puin meer aan te voeren.

12 maart – 28 jaar geleden: bloedbad van Gazi

Vandaag, precies 28 jaar geleden, werden vanuit een taxi een aantal cafés en een patisserie beschoten in de overwegend alevitische wijk Gazi in Istanboel. De alevitische voorganger Halil Kaya kwam daarbij om het leven en 25 mensen raakten gewond. Even later werd het dode lichaam van de chauffeur van de bewuste taxi gevonden. Ook hij was doodgeschoten.

Woedende wijkbewoners gingen de straat op om te protesteren tegen de aanslag. De politie trad genadeloos op en schoot met scherp op de demonstranten. Een van de demonstranten, Hasan Ocak, werd gearresteerd en na zijn arrestatie door de politie vermoord. In totaal vielen bij de aanslag en het daarop volgende bloedbad 22 doden en driehonderd gewonden.

De verantwoordelijken voor de aanslag zijn nooit gevonden. Ook het meedogenloze optreden van de politie bleef zo goed als onbestraft.

13 maart – Nederlandstalig boek over alevitisme

Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Hermans een Nederlandstalig boek over alevitische poëzie – onder de titel “God is in de mens” – van historicus Mahmut Erciyas. Aan de hand van toelichtingen op mystieke alevitische gedichten geeft Erciyas een inkijk in het alevitische geloof. Het boek is nu al te bestellen.