Rotterdams actiebord

Rotterdams actiebord.

Vanavond hebben zo’n twintig mensen in Rotterdam geprotesteerd vooraf aan de “spectaculaire verkiezingsrally” van Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie met als sprekers vooraanstaande racisten en fascisten Joost Eerdmans, Ronald Sörensen en Thierry Baudet. De actie was georganiseerd door Bij1 Rotterdam samen met Doorbraak.

De “feestelijke avond” werd schandalig genoeg georganiseerd in het van oudsher zeer multiculturele poppodium Annabel. De gegadigde racisten en fascisten moesten buiten lang wachten voor ze een voor een naar binnen konden om hun Grote racistische Leiders te mogen beluisteren. Het gebeurt niet vaak dat je als activist ruim een uur lang zo’n rij trieste figuren voor je ziet staan en voetje voor voetje langs ziet schuifelen. Bijna uitsluitend mannen, druipnat van de regen. Oude witte mannen die vermoedelijk tot de achterban van Leefbaar horen, aangevuld met reeksen jonge witte Baudet-look-a-likes. Regelmatig dachten we: “daar is ie!”, maar bleek het loos alarm: was het weer een Baudet-wanna-be, een kloon!

Opmerkelijk was wel hoe gedisciplineerd, of apathisch, de aanhangers waren. Op twee gasten na. Een gaf in het voorbijgaan een fikse klap tegen een actiebord. En een ander kwam een paar minuten dreigen en duwen, zoals te zien is op de video. De actie was niet aangekondigd, maar de politie was al snel ter plekke. Opmerkelijk genoeg bleven ze op een grote afstand. Aan het einde van het protest kwam alleen een agent vertellen dat we het protest beter hadden kunnen aanmelden, “voor de veiligheid”. Wij gaven aan dat we geen zin hadden om vooraf een ‘vak’ aangewezen te krijgen, op grote afstand zoals tegenwoordig gebruikelijk is. De relatief milde houding van de politie hing waarschijnlijk samen met de kritiek die burgemeester Aboutaleb kreeg na het oppakken van tweehonderd anti-racisten in november 2016, én met het feit dat een politieke partij aan het protest meedeed (ook al doet die niet mee aan de verkiezingen) en het verkiezingstijd is.

De leuzen op de actieborden waren schaamteloos Rotterdams van toonzetting: “Wij in 010 willen geen racisten zien”, “Tebbie nou voor gaar feessie hier?”, “Pleuris gauw op met je racisme”, “Geen plek voor fascisten in de raad. Ja toch niet dan?”, “5 euro entree? Op je muil! En nou gauw wegwezen hier”, en “Tieft gauw op met je racisme”.

Voortschuifelende boze witte mannen

Voortschuifelende boze witte mannen.

Het protest duurde ongeveer een uur en de hele tijd werden er leuzen geroepen, waarvan een deel ter plekke verzonnen werd door grapjassen onder de activisten. “Wij in 010 willen geen racisten zien”, “Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme”, “Hou het leefbaar op de straat, geen racisme in de raad”, “Retteketet, weg met Baudet”, “Liever op een spijkerbed, dan een feestje met Baudet”, “Wat een hel in Annabel”, “Annabel schaam je”, “Rotterdam voor Rotterdammers, niet voor de racisten”, “Geen haat in de raad”, “Feyenoord, Sparta en Zadkine, willen geen racisme zien” en het hilarische “Ik word niet blij van deze rij”. Daarnaast gaven activisten ook af en toe wat uitgebreider commentaar op wat ze zagen en in de media gezien hadden, zoals de antisemitische tweets van het Amsterdamse kandidaat-raadslid van Forum voor Democratie Annabel Nanninga. “Is islamofobie voor jullie niet genoeg? Moet antisemitisme er ook nog bij?”

Hieronder lees je nog de tekst van de flyer en het persbericht.

Eric Krebbers

Ook de demonstranten stonden natuurlijk in de regen.

Ook de demonstranten stonden natuurlijk in de regen.

Hou het leefbaar in de straat, geen racisten in de raad!

Vandaag vieren Leefbaar Rotterdam en het Forum voor Democratie een feestje in Rotterdam. Wij staan hier omdat er wat ons betreft helemaal niets te vieren valt.

Veel van de ideeën van Leefbaar Rotterdam en Forum van Democratie staan haaks op fundamentele mensenrechten. Wij houden van Rotterdam en staan hier voor een inclusief en divers Rotterdam waarin er ruimte is voor alle Rotterdammers. Wij willen geen Rotterdam waarin je op grond van huidskleur of afkomst gezien wordt als minderwaardig. De politiek van zowel Leefbaar als Forum voor Democratie is gebaseerd op het structureel uitsluiten van grote groepen mensen in onze samenleving.

Leefbaar Rotterdam heeft de afgelopen jaren weinig tot niets gedaan om bijvoorbeeld het nummer één probleem in deze stad, de armoede, aan te pakken. Ook hebben ze er niet voor gezorgd dat er voldoende betaalbare woningen zijn voor mensen met een laag of midden inkomen. Wat ze wel hebben gedaan, is ervoor zorgen dat Rotterdam de stad is waar rechts-populisme de norm geworden is. Leefbaar heeft de Rotterdammers verdeeld en lijnrecht tegenover elkaar gezet. Onder de regie van Leefbaar zijn de kloven tussen bevolkingsgroepen, maar ook die tussen arm en rijk, bijna onoverbrugbaar geworden. Nu ze een verbond hebben gesloten met een partij die naast racistisch ook openlijk fascistisch is, is het tijd om een keiharde grens te stellen.

Rotterdam en de Rotterdammers verdienen veel beter dan ze de laatste jaren van de politiek gekregen hebben. Daarom staan wij vandaag hier, als Rotterdam BIJ1 en Doorbraak, maar er staan hier vooral bezorgde mensen die niet langer willen toekijken hoe structureel racisme en extreem-rechtse ideeën Rotterdam vergiftigen en onleefbaar maken.

Meer moed in Rotterdam, meer liefde voor deze stad!

Bij1 Rotterdam en Doorbraak


 1. Erik Tegelslager # 1 
  9 maanden geleden

  Zonder twijfel aan jullie goede bedoelingen, het effect dat je sorteert.. Je staat voor een (veel grotere) groep mensen waarvan je weet dat je het nooit eens zal worden door een megafoon te roepen dat ze niet deugen. Waarmee je vooral zegt dat jij wel deugt. En dat je het gewoon niet wilt hebben, dat ondeugende gedrag.

  Als je het nieuws wilt halen, als je wilt dat de komende generatie tegen jullie opkijkt en niet tegen Baudet, stop met dat dreinende verongelijkte en ga vol in de vlijmscherpe humor. Zet een Baudet-lookalike op die plek neer die een speech neerzet waar de barsten van in je brillenglazen springen en de honden jankend van wegrennen.

  Zet een Annabel Nanninga neer die speciaal voor de gelegenheid een kekke gifgroene glasbak aangetrokken heeft en naast ‘dobberneger’ in haar verwijnde commentaar nog twintig nieuwe wtf-woorden laat horen met onschuldig grote ogen; zorg dat jij de herinneringen over deze mensen in de media bepaalt, en dat kan alleen maar als mensen jullie woorden _willen_ onthouden. Omdat ze scherp, slim, grappig en heersend zijn.

  “Nuunietnnootnietnnietmeerrasisme!!11!” x 500 ..iets met ene oor in, andere oor uit. Het is lui, risicoloos en ijdel. En gedoemd te mislukken, want je kunt mensen niet dwingen het met je eens te zijn. Hoe hard je ook schreeuwt of slaat.

 2. Eric # 2 
  9 maanden geleden

  Ik zou zeggen: wat let je om al je ‘mooie’ plannetjes zelf uit te voeren.

  Wij zouden ons nooit als een racist verkleden en over-the-top racistische uitspraken gaan doen. Racisme is nooit te verkopen, ook niet voor het ‘goede doel’. Ik vermoed dat je wit bent, want ik kan me niet voorstellen dat betrokken zwarte mensen met zo’n smakeloos voorstel zouden komen. Voor jou zou het een stoere ‘grap’ zijn, voor de zwarte activiste die er vrijdag bij waren zou het een vernederende en zelfs bedreigende vertoning vormen.

  Daarbij kan je nauwelijks nog over-the-top racistische uitspraken doen, zonder dat een flinke groep witte Nederlanders het gewoon met je eens zal zijn. Niet voor niets hieven Van Kooten en De Bie destijds “De Tegenpartij” op: hun ironische verkleedpartij werd ingehaald door de racistische realiteit.

  Het is best vermoeiend al die stuurlui aan wal, die menen dat we actievoeren om racisten over te halen, om volgende generaties tegen ons op te laten kijken, of puur om ophef te baren in de media.

  Verder zijn de kwalificaties die je in je reactie gebruikt (“dreinend”, “verongelijkt”, “ijdel”, “deugen” en “risicoloos”) zodanig onsympathiek dat ik wel bijna aan jouw “goede bedoelingen” ga twijfelen.

 3. dunya # 3 
  9 maanden geleden

  Het is op zich wel een idee om meer humor te gebruiken bij tegendemo’s. ROOD had bijvoorbeeld een inzamelactie gepland voor de Pegida-demonstratie. Zie ook bv. hoe ze de nazibijeenkomsten in Dresden en de VS aanpakken (met humor) dus.

  Maar inderdaad – tenzij je zelf ook iets wilt doen, is het makkelijk kritiek hebben.

 4. Eric # 4 
  9 maanden geleden

  Als je het filmpje bekijkt, dan zie je dat er ook best humor was.

  De vraag is of humor voor iedereen in alle situaties geschikt is. Het protest had tot gevaarlijke situaties kunnen leiden voor de deelnemers, omdat de actie bewust niet was aangekondigd (wat tot politiegeweld kan leiden) en omdat we met twintig anti-racisten tegenover honderden racisten stonden (waarvan er vast een flink deel losse handjes heeft). Daarbij waren we ook niet allemaal wit en zoals je weet hebben niet-witte mensen in het algemeen nog meer met fascistisch geweld te maken dan linksen. Het was bijzonder dapper dat er nog zoveel mensen meededen. De meesten hebben vast eerst wel even iets moeten wegslikken, voor ze op pad gingen. Om dan te gaan roepen dat ze meer humor moeten tonen, is echt een beetje ongepast mijns inziens.

  In een situatie van relatieve machteloosheid kan het voor minderheden behoorlijk gevaarlijk zijn om gewelddadige meerderheden uit te lachen. Ik denk dat je zelf in zo’n situatie moet zitten om dat echt goed te kunnen snappen.

  Bij Pegida ligt dat volkomen anders. Als een minderheid van Pegida-racisten rondmarcheert en de hele omgeving kotst hen uit, dan heeft humor veel meer een plek, inderdaad.

 5. dunya # 5 
  9 maanden geleden

  De machtsverhouding is zeker relevant! Goed opgemerkt, mee eens:)

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*