Anti-racistische leuzen roepen tegen een trieste rij voorbij schuifelende boze witte mannen (beeldverslag)

Rotterdams actiebord
Rotterdams actiebord.

Vanavond hebben zo’n twintig mensen in Rotterdam geprotesteerd vooraf aan de “spectaculaire verkiezingsrally” van Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie met als sprekers vooraanstaande racisten en fascisten Joost Eerdmans, Ronald Sörensen en Thierry Baudet. De actie was georganiseerd door Bij1 Rotterdam samen met Doorbraak.

De “feestelijke avond” werd schandalig genoeg georganiseerd in het van oudsher zeer multiculturele poppodium Annabel. De gegadigde racisten en fascisten moesten buiten lang wachten voor ze een voor een naar binnen konden om hun Grote racistische Leiders te mogen beluisteren. Het gebeurt niet vaak dat je als activist ruim een uur lang zo’n rij trieste figuren voor je ziet staan en voetje voor voetje langs ziet schuifelen. Bijna uitsluitend mannen, druipnat van de regen. Oude witte mannen die vermoedelijk tot de achterban van Leefbaar horen, aangevuld met reeksen jonge witte Baudet-look-a-likes. Regelmatig dachten we: “daar is ie!”, maar bleek het loos alarm: was het weer een Baudet-wanna-be, een kloon!

Opmerkelijk was wel hoe gedisciplineerd, of apathisch, de aanhangers waren. Op twee gasten na. Een gaf in het voorbijgaan een fikse klap tegen een actiebord. En een ander kwam een paar minuten dreigen en duwen, zoals te zien is op de video. De actie was niet aangekondigd, maar de politie was al snel ter plekke. Opmerkelijk genoeg bleven ze op een grote afstand. Aan het einde van het protest kwam alleen een agent vertellen dat we het protest beter hadden kunnen aanmelden, “voor de veiligheid”. Wij gaven aan dat we geen zin hadden om vooraf een ‘vak’ aangewezen te krijgen, op grote afstand zoals tegenwoordig gebruikelijk is. De relatief milde houding van de politie hing waarschijnlijk samen met de kritiek die burgemeester Aboutaleb kreeg na het oppakken van tweehonderd anti-racisten in november 2016, én met het feit dat een politieke partij aan het protest meedeed (ook al doet die niet mee aan de verkiezingen) en het verkiezingstijd is.

De leuzen op de actieborden waren schaamteloos Rotterdams van toonzetting: “Wij in 010 willen geen racisten zien”, “Tebbie nou voor gaar feessie hier?”, “Pleuris gauw op met je racisme”, “Geen plek voor fascisten in de raad. Ja toch niet dan?”, “5 euro entree? Op je muil! En nou gauw wegwezen hier”, en “Tieft gauw op met je racisme”.

Voortschuifelende boze witte mannen
Voortschuifelende boze witte mannen.

Het protest duurde ongeveer een uur en de hele tijd werden er leuzen geroepen, waarvan een deel ter plekke verzonnen werd door grapjassen onder de activisten. “Wij in 010 willen geen racisten zien”, “Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme”, “Hou het leefbaar op de straat, geen racisme in de raad”, “Retteketet, weg met Baudet”, “Liever op een spijkerbed, dan een feestje met Baudet”, “Wat een hel in Annabel”, “Annabel schaam je”, “Rotterdam voor Rotterdammers, niet voor de racisten”, “Geen haat in de raad”, “Feyenoord, Sparta en Zadkine, willen geen racisme zien” en het hilarische “Ik word niet blij van deze rij”. Daarnaast gaven activisten ook af en toe wat uitgebreider commentaar op wat ze zagen en in de media gezien hadden, zoals de antisemitische tweets van het Amsterdamse kandidaat-raadslid van Forum voor Democratie Annabel Nanninga. “Is islamofobie voor jullie niet genoeg? Moet antisemitisme er ook nog bij?”

Hieronder lees je nog de tekst van de flyer en het persbericht.

Eric Krebbers

Ook de demonstranten stonden natuurlijk in de regen.
Ook de demonstranten stonden natuurlijk in de regen.
Hou het leefbaar in de straat, geen racisten in de raad!

Vandaag vieren Leefbaar Rotterdam en het Forum voor Democratie een feestje in Rotterdam. Wij staan hier omdat er wat ons betreft helemaal niets te vieren valt.

Veel van de ideeën van Leefbaar Rotterdam en Forum van Democratie staan haaks op fundamentele mensenrechten. Wij houden van Rotterdam en staan hier voor een inclusief en divers Rotterdam waarin er ruimte is voor alle Rotterdammers. Wij willen geen Rotterdam waarin je op grond van huidskleur of afkomst gezien wordt als minderwaardig. De politiek van zowel Leefbaar als Forum voor Democratie is gebaseerd op het structureel uitsluiten van grote groepen mensen in onze samenleving.

Leefbaar Rotterdam heeft de afgelopen jaren weinig tot niets gedaan om bijvoorbeeld het nummer één probleem in deze stad, de armoede, aan te pakken. Ook hebben ze er niet voor gezorgd dat er voldoende betaalbare woningen zijn voor mensen met een laag of midden inkomen. Wat ze wel hebben gedaan, is ervoor zorgen dat Rotterdam de stad is waar rechts-populisme de norm geworden is. Leefbaar heeft de Rotterdammers verdeeld en lijnrecht tegenover elkaar gezet. Onder de regie van Leefbaar zijn de kloven tussen bevolkingsgroepen, maar ook die tussen arm en rijk, bijna onoverbrugbaar geworden. Nu ze een verbond hebben gesloten met een partij die naast racistisch ook openlijk fascistisch is, is het tijd om een keiharde grens te stellen.

Rotterdam en de Rotterdammers verdienen veel beter dan ze de laatste jaren van de politiek gekregen hebben. Daarom staan wij vandaag hier, als Rotterdam BIJ1 en Doorbraak, maar er staan hier vooral bezorgde mensen die niet langer willen toekijken hoe structureel racisme en extreem-rechtse ideeën Rotterdam vergiftigen en onleefbaar maken.

Meer moed in Rotterdam, meer liefde voor deze stad!

Bij1 Rotterdam en Doorbraak