Baudet in Leiden: een uur lang bizarre en extreem-rechtse ideeën

Arm slachtoffer van het Grote Cultuurmarxistische Complot dat gratis spreektijd kreeg in de universiteit waar hij zelf is afgestudeerd en waarvoor kapot veel beveiliging was opgetrommeld om dat mogelijk te maken.
Arm slachtoffer van het Grote Cultuurmarxistische Complot dat gratis spreektijd kreeg in de universiteit waar hij zelf is afgestudeerd en waarvoor kapot veel beveiliging was opgetrommeld om dat mogelijk te maken.

Gisteren was Baudet op de universiteit Leiden. De veiligheidsmaatregelen waren bizar. De wegen om de uni waren afgezet, er was popo buiten standby, binnen waren er beveiligers van het kaliber Wilders-squad, de zij-ingangen waren afgesloten en bij de hoofdingang stonden twee gewapende rijksbeveiligers die ID-controle hielden. Want iets met taarten die onvermijdelijk veranderen in kogels.

We hebben binnen flyers uitgedeeld met de boodschap dat Baudet niet welkom is op de universiteit. Er waren gemengde reacties. Sommigen waren blij, anderen wat minder.

Baudet zou worden geïnterviewd over zijn studie geschiedenis en zijn loopbaan, want het was Carrièredag. De Historische StudieVereniging Leiden (de studievereniging die het organiseerde) heeft iedereen van tevoren gerustgesteld dat Baudet geen platform zou krijgen om zijn ideeën te verspreiden.

Dat is natuurlijk precies wat er wel gebeurde. Ik heb nog nooit zo veel gecringed in een uur tijd. Baudet heeft een uur lang allerlei bizarre en extreem-rechtse ideeën zitten verkondigen, allemaal gehuld in een intellectueel of common sense-jasje. Hij is heel goed met woorden en hij weet hoe hij zichzelf moet presenteren. Hij is opgegroeid in de academische cultuur en ook al schopt hij er tegenaan alsof het ‘links’ is, hij is er als een vis in het water.

Gelukkig waren er veel kritische mensen in de zaal die herhaaldelijk lieten blijken wat ze vonden van de totale bullshit waar hij ons een uur lang in verdronk. We hebben kritische vragen gesteld en kritische opmerkingen gemaakt, wat hem uiteindelijk erg ongemakkelijk maakte en hem deels onwelkom heeft laten voelen. Hij is namelijk ook gewoon erg narcistisch.

Als hij werd geconfronteerd met een van zijn vele fascistische uitspraken, dan bewoog hij als een slang en ontweek hij de vraag compleet. Hij ging gewoon over andere dingen praten zodat hij die confrontatie niet aan hoefde. Ook bleef hij maar doorpraten (op zijn vieze paternalistische manier) zodat hij zo min mogelijk onderbroken kon worden door de interviewer of de zaal. Zoals verwacht, werkte dit voor sommigen. Er waren twee mensen in de zaal die enige vorm van sympathie lieten blijken.

Al met al heb ik er gemengde gevoelens bij. In de eerste plaats had dit evenement natuurlijk nooit plaats mogen vinden, gezien de manier waarop hij gebruik maakte van de mogelijkheid om steun voor zijn partij te werven. Het liet weer eens zien dat het een kapot slecht idee is om met een fascist in “debat” te gaan, omdat hij niet in “debat” gaat, maar de ruimte gebruikt om alle critici te demoniseren, en zichzelf een slachtoffer/martelaar te maken van een marxistisch-feministisch complot dat alle universiteiten, media en cultuur heeft overgenomen.

Maar aan de andere kant hebben we gedaan wat we konden en hebben we er herhaaldelijk voor gezorgd dat zijn ideeën gecounterd werden. We hadden natuurlijk niet de mogelijkheid om elk woord te weerleggen, maar we hebben het goed gedaan. We hebben gezorgd dat 1) hij een hele onaangename dag had en 2) dat hij zoveel mogelijk in een duister complottheorie-achtig hoekje bleef zitten. Met andere woorden, we hebben waarschijnlijk voorkomen dat nóg meer mensen gewonnen werden voor zijn lijn. Waarschijnlijk zal de studievereniging ook nooit meer zo’n enorme blunder begaan, omdat er zoveel interne ophef was, en hopelijk omdat het bestuur nu zelf ook wel doorheeft hoe schadelijk het is om extreem-rechts te normaliseren.

Het is niet het soort antifa dat ik gewend ben, niet het soort waarvan ik denk dat het 100 keer effectiever is. Maar als algemeen ding heb ik vandaag geleerd: zet eerst alles in op het voorkomen van dit soort evenementen. Als dat niet lukt, ga er toch heen en probeer de interne tegenstellingen in je voordeel uit te spelen. Probeer de ‘neutralen’ of ’twijfelenden’ onze kant op te trekken door een zichtbaar, herkenbaar en aantrekkelijk tegengeluid te laten horen.

Mocht je in de ongelukkige situatie belanden dat je Baudet met woorden moet bestrijden, val hem aan op zijn complotdenken. De nazi-beschuldigingen weet hij handig te pareren. Maar de logica achter zijn eigen verhaal is zo slecht, dus probeer dat bloot te leggen. Niet om hem te overtuigen, want dat gaat niet gebeuren, maar om de mensen in de zaal te laten zien wat voor een enorme berg onzin er schuilgaat achter die zoetsappige façade van hem.

Maar ja, beter gewoon deze shit stoppen voordat het is begonnen.

Jan-Willem Bakker