#Beeldenstorm: onderneem actie tegen koloniaal afval bij jou in de buurt! (video)

De publieke ruimte in Nederland staat vol vereringen van koloniale schurken. Beelden, herdenkingsmonumenten, grafmonumenten, namen van straten en pleinen, ornamenten op gebouwen. Schurken die massamoord en genocide pleegden, mensen tot slaaf maakten en in tot slaaf gemaakten handelden, onderdeel waren van een systeem van eeuwenlange massale plundering en moord.

Veel mensen registreren de beelden niet eens, sommige mensen kennen de geschiedenis niet, anderen vergoelijken of keuren de geschiedenis zelfs goed! Soms, als zo’n schurk geproblematiseerd wordt, krijgt een beeld een ieniemienie plakkaat met wat “historische context”. Dat is niet genoeg. Die beelden horen op de afvalhoop van de geschiedenis! Of in een museum, of ze moeten flink onder handen genomen worden door een kunstenaar van kleur. En die straatnamen moeten veranderd worden. Onze publieke ruimte moet ontdaan worden van koloniaal en racistisch afval. In navolging van het neerhalen van beelden tijdens de recente Black Lives Matter-protesten is het ook in Nederland tijd voor een #beeldenstorm!

We voegden de daad bij het woord, en verpakten het Indië-monument in Leiden alvast in vuilniszakken. Waarom? Bekijk het filmpje! De beeldjes van de moordenaars waren twee dagen lang ingepakt, een verademing dat we ze niet hoefden te zien. Gisteren werden de afvalzakken door de gemeente Leiden verwijderd, want kennelijk zullen en moeten we worden blootgesteld aan de verering van racistisch geweld. De gemeente maakte zelfs bekend dat er aangifte gedaan gaat worden van vandalisme. Aangifte voor het inpakken in vuilniszakken?

Wil je ook mee doen met de #beeldenstorm? Zoek een beeld, monument, straat, of een andere koloniale verwijzing in je buurt en leef je creativiteit uit! Pak het in in een vuilniszak, besmeur het, plak er stickers op, krijt er op of er omheen, ga er met een spandoek bij staan, of bedenk iets anders creatiefs. En maak er een filmpje van en deel dat onder de hashtag #beeldenstorm of stuur het aan ons zodat wij het kunnen delen. Wij zullen de komende tijd zelf ook vaker zulke filmpjes maken!

Doorbraak

#Beeldenstorm

#BlackLivesMatter

#DekoloniseerJeStad

#FuckNationalisme

#StopSchurkenVerering