Beeldverslag demonstratie in Arnhem: “Wij zullen niet vergeten, wij zullen niet zwijgen!”

Activiste.
Activiste.

Vanavond hebben zo’n 400 mensen in Arnhem gedemonstreerd tegen de bomaanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara van afgelopen zaterdag. De demonstratie was georganiseerd door de Gelderse Vredesgroep Turkije, en werd gesteund door de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN). “Erdogan moordenaar” was de meest gehoorde slogan. Een beeldverslag met 10 foto’s, een korte video en het pamflet dat Doorbraak-activisten uitdeelden.

Eric Krebbers


Het pamflet:

Nee tegen het geweld van de IS en de Turkse AKP-regering

In de Turkse hoofdstad Ankara bliezen twee IS-zelfmoordterroristen zichzelf vorige week zaterdag op. Midden in een menigte die was verzameld voor een demonstratie tegen oorlog, en voor vrede en democratie. Zo’n 100 mensen lieten daarbij op een gruwelijke wijze het leven.

Met deze zoveelste terroristische daad van de IS probeert de Turkse premier Erdogan de groeiende vredesbeweging de kop in te drukken. Het dodelijke geweld van de Turkse staat tegen de Koerdische en linkse oppositie begon al voor de verkiezingen van 7 juni. Met name kantoren van de oppositiepartij HDP waren het doelwit. Net voor de verkiezingen vielen bij een bomaanslag in Diyarbakir ook al tientallen doden en gewonden. Twee weken later werden 33 linkse jongeren opgeblazen in Suruç. Van geen van de aanslagen zijn daders opgepakt.

Bij aanvang van de demonstratie: "Turkse staat, terreurstaat".
Bij aanvang van de demonstratie: “Turkse staat, terreurstaat”.

De verkiezingen zelf waren een nederlaag voor de regeringspartij AKP. Kort erna werden overal Koerdische winkels in brand gestoken en geplunderd, en werden Koerden op straat gelyncht en vernederd. Nadat veel kantoren, waaronder ook het hoofdkantoor, van de HDP in brand waren gestoken, kwam Erdogan met beschuldigingen richting de partij, in plaats van het geweld af te keuren.

"Een land, een recht voor iedereen
“Een land, een recht voor iedereen”.

De staat en de regering onderhouden goede banden met de moslimfundamentalistische IS en vergelijkbare groeperingen. Na de IS-aanslagen in Diyarbakir en Suruç pakte de politie enkele IS-ers op om hen vervolgens snel weer vrij te laten. Daarna richtte de staatsterreur zich volledig op de Koerden en de linkse oppositie.

Kopspandoek.
Kopspandoek.

Erdogan heeft veel misdaden op zijn geweten, onder meer tegen Koerden, de activisten van de Gezi-opstand, en de mijnwerkers van Soma. Hij probeert een burgeroorlog uit te lokken om zichzelf te kunnen presenteren als redder van het vaderland. Zo hoopt hij de aankomende verkiezingen te winnen en definitief alle macht naar zich toe te kunnen trekken. Maar alles wijst erop dat hem dat niet gaat lukken.

Vooraan de demonstratie.
Vooraan de demonstratie.

Erdogan steunt en beschermt de IS, en levert hen wapens. Hij wil via de IS de Syrische dictator Assad ten val brengen. Erdogans droom is om sultan te worden van een neo-Ottomaans Rijk in het Midden-Oosten. Maar dat is faliekant mislukt. Hij realiseert zich dat hij, eenmaal van de troon gestoten, berecht zal worden voor zijn misdaden. We zien nu de laatste stuiptrekkingen van zijn corrupte regime.

Vooraan de demonstratie.
Vooraan de demonstratie.

Zoals zo vaak in de laatste dagen van een dictator, proberen Erdogan en zijn corrupte familie en vrienden met alle mogelijke geweld en bloedvergieten hun macht en bezittingen te redden. Maar de roep om vrede, vrijheid en democratie is sterker dan ooit. De bommen van de IS zullen hem en zijn corrupte regering niet redden. Zijn einde is nabij.

Korte manifestatie aan het einde van de demonstratie.
Korte manifestatie aan het einde van de demonstratie.

Gevallen kameraden in Ankara, Cizre, Suruç en Diyarbakir: we zullen jullie niet vergeten. We zullen jullie vlaggen oprapen van de grond. De strijd voor die andere wereld waar jullie van droomden, onze strijd voor vrede en vrijheid, gaat door!

Lang leve de strijd voor vrijheid en socialisme
Lang leve de solidariteit

"Ankara, vergeet en vergeef niet"
“Ankara, vergeet en vergeef niet”.
Strijdbaar moment van stilte aan het einde van de demonstratie.
Strijdbaar moment van stilte aan het einde van de demonstratie.
De gevallen kameraden worden geëerd.
De gevallen kameraden worden geëerd.
Manifestatie.
Manifestatie.