Nu kan je zeggen over de (Belgische!) PVDA wat je wil, en tal van oude lijken uit de kast halen (want ja: die zijn er te over – en ja: daar moet die partij echt iets mee). En inderdaad: ik denk niet dat er via de parlementaire weg veel te veranderen valt (maar een groot deel van de PVDA zal het daar wellicht mee eens zijn). Maar wát zou ik graag een dergelijk antagonistisch geluid eens horen in de Nederlandse politiek. Het is op z’n minst interessant te zien hoe de PVDA wél de vertaalslag van de straat naar het parlementaire podium weet te maken. Kijken we mee, beste politici? (PS: en bespaar me het gezeur dat de gele hesjes een inherent rechts-populistische beweging is. Dat is in Nederland misschien zo, maar die hebben zich ironisch genoeg vooral gevormd naar het beeld dat de door hen zo verguisde “mainstream media” van de gilets jaunes presenteren. In Frankrijk is de strijd om de hegemonie over deze beweging nog in volle gang.)

Mathijs van de Sande over


  1. Jorein Verstege # 1 
    1 maand geleden

    De Belgische PVDA en Nederlandse SP zijn beidde begonnen als maoistsiche partijen. De Nederlandse SP nam echter in de jaren 80 volledig afstand van het ”marxisme-leninisme”, de Belgische PVDA deed dat niet. Deze partij bleef het stalinisme verdedigen tot 2008. Toen draaide de partij af van de leer van hun oprichter Ludo Martens. Het verschil tussen de Nederlandse SP en de Belgische PVDA zit ook in hun kijk op het kapitalisme. De Socialistische Partij is links populistisch en ziet heil in de klassieke sociaal democratie, terwijl de Partij van de Arbeid van Belgie zich nog marxistisch noemt en anti-kapitalistisch is. Er zijn inderdaad genoeg punten van kritiek op de ex-maoisten, maar in vergelijk met de gematigde socialisten van de SP, kies ik liever voor de PVDA/PTB.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*