Poging tot fotoactie.

Poging tot fotoactie.

Vanmiddag zijn drie leden van actiegroep De Grauwe Koets naar de tentoonstelling van de Gouden Koets geweest in paleis Het Loo. Er werd een vreedzame fotoactie gehouden met borden.

De tekst op de borden was als volgt: “Geen restauratie maar eerlijke informatie”, “De Grauwe Koets is…”, “…bloedgeld en koloniaal geweld”, “Verheerlijken van kolonialisme” en “Liegen over het verleden”.

Het werd al snel duidelijk dat de beveiliging niet was voorbereid op dit soort situaties. De beveiliging werd agressief. Een paar seconden nadat het vreedzame, stille protest van start was gegaan, begonnen de beveiligers en sommige omstanders hardhandig te duwen en te trekken aan de actievoerder met de teksten en aan de actievoerster die de foto maakte. Op een paar pijnlijke plekken na, zijn ze er goed vanaf gekomen. De hoofdbeveiliger heeft een arrestatie voorkomen en toegegeven dat de beveiliging een fout heeft gemaakt met hun onprofessioneel gedrag. Uiteraard vinden wij het belachelijk dat vrijheid van (vreedzame) meningsuiting met geweld wordt afgestraft. Kom daarom je support tonen op het Museumplein in Amsterdam op 5 september!

De NOS maakte vandaag melding van onze kritieken in “De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam”. Hieronder nog eens de teksten die we in Het Loo wilden laten zien.

Actiegroep De Grauwe Koets


 1. Beste Lezers,

  Wat een afschuwelijke, dictatoriale actie van de bewaking van paleis Het Loo. Ik ben echt enorm van de beelden geschrokken. Het doet mij denken aan de terreur en de onderdrukking van Nazi-Duitsland vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee jongeren staan gewoon met enkele A4-tjes in de buurt van de gouden koets. Een koets die – nota bene – met geld van de Nederlandse burgers is opgebracht. De man en de vrouw uit deze beelden hebben dus het volste recht om hun mening kenbaar te maken. Daarnaast doen zij dit op een uiterst beschaafde wijze. Geen geweld, geen grofheden. Slechts enkele A4-tjes. Ik ben hier enorm van geschrokken en word hier eerlijk gezegd ook ronduit misselijk van. Ik schrik ervan dat dit kan gebeuren in een democratisch land als Nederland. je mening zeggen mag dus klaarblijkelijk niet wanneer deze mening handelt om het Nederlandse koningshuis of om een voorwerp dat aan dit niet-democratisch gekozen vorstenhuis is verbonden. Want waar gaat hier eigenlijk over? Om een levenloos vervoersmiddel uit vroegere tijden. Dat deze twee jongeren de nadruk leggen op Nederlands koloniale verleden, waarin inderdaad geld is verdiend met uiterst onfrisse koloniale praktijken pleit naar mijn mening alleen maar voor het historisch bewustzijn van deze twee jongeren. Ik wens hun met hun – nota bene democratisch georiënteerde – protestacties dan ook heel veel succes toe.

  Met gevoelens van de meeste hoogachting en met vriendelijke groet,
  INFORMATIECENTRUM TWEEDE WERELDOORLOG (IWOII)

  Anne Louis Cammenga
  Directeur
  Website: http://www.iwoii.nl

 2. nexus m. # 2 
  3 jaar geleden

  We zijn geen democratie en we zijn geen ontwikkeld land.

  Wat mij in dit filmpje het meest opvalt is dat naast het brutale optreden van de cryptofascictische beveiliger die helemaal van overtuigd is dat hij door zijn terreur boven alle wetten staat, heb ik geen excuses van de hoofdbeveiliger gehoord dat er de basis mensen rechten van de betrokken burgers geschonden zijn. Men stelt beperkingen daar waar ze niet aanwezig zijn wat direct de burgerrechten schendt.

  De beveiliging is brutaal gaan optreden en in de oude traditie geprobeerd de zaak om te draaien.
  Bekend verschijnsel = blame the victim.

 3. Condor # 3 
  3 jaar geleden

  Een democratie zijn we al heel lang niet meer. Prof Tak is hier al heel lang ten strijde getreden.
  Meerdere mensen spreken van een steeds bruiner wordend Nederland. Geen stijlers of reaguurders, niet in paniek raken, is gewoon een ander soort bruin:)

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/achtergrond/achtergrond/op-weg-naar-een-totalitair-systeem.153930.lynkx

  Condor

 4. anoniem # 4 
  3 jaar geleden

  Beste mensen, ik ben vind het terecht dat u actie heeft gevoerd! Maar wees voorzichtig. De laatste jaren is het klimaat in Nederland verslechterd. Het is hier niet meer zo vrij zoals het een paar jaar geleden was.

 5. nexus m. # 5 
  3 jaar geleden

  Vind ik het altijd interessant om mensen te lezen die voor ons hetzelfde probleem tegengekomen zijn:

  “If the freedom of speech be taken away, then dumb and silent we may be led, like sheep to the slaughter.”
  – George Washington

 6. J61 # 6 
  3 jaar geleden

  Ik begrijp de antipathie tegen (de panelen op) de gouden koets. Ook het optreden tegen de actievoerders is zonder meer af te keuren.
  Ik lees in het verslag: “Een paar seconden nadat het vreedzame, stille protest van start was gegaan, begonnen de beveiligers en sommige omstanders hardhandig te duwen en te trekken aan de actievoerder met de teksten en aan de actievoerster die de foto maakte. Op een paar pijnlijke plekken na, zijn ze er goed vanaf gekomen.”
  Daarop lees ik de reaktie van Anne Louis Cammenga, Directeur INFORMATIECENTRUM TWEEDE WERELDOORLOG (IWOII):
  “Wat een afschuwelijke, dictatoriale actie van de bewaking van paleis Het Loo. Ik ben echt enorm van de beelden geschrokken. Het doet mij denken aan de terreur en de onderdrukking van Nazi-Duitsland vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog.”
  Pardon!? Zijn de aktievoerders maandenlang in de cel gezet? Zijn ze gemarteld door de inlichtingendienst? Zijn ze gedeporteerd naar kampen en daar vergast?
  Deze reaktie is een klap in het gezicht van Nederlanders die in de oorlog hebben gestreden tegen en geleden onder onderdrukking.
  Hoezeer je het ook eens kunt zijn met de aktievoerders en oneens met de reaktie daarop, mist deze vergelijking iedere realiteitszin en maakt het daarmee dit hele onderwerp ongeloofwaardig. Jammer.
  J61

 7. Eric # 7 
  3 jaar geleden

  Ik ben het met je eens dat de vergelijking volkomen opgepast is, maar een zo’n overtrokken reactie van een willekeurige persoon die verder niet betrokken is bij de actiegroep, maakt natuurlijk niet “dit hele onderwerp ongeloofwaardig”. Dan zou elk mogelijk “onderwerp” tegenwoordig al snel “ongeloofwaardig” zijn in deze tijden dat iedereen alles kan schrijven via sociale media. En kunnen we iedere inzet voor enige rechtvaardigheid wel verder uit ons hoofd laten. Jammer dat je je volkomen terechte kritiek met zo’n opmerking afsluit.

 8. Jan boezeroen # 8 
  3 jaar geleden

  deze beveiliger doet gewoon zijn werk, pro actief beveiligen noemen we dat. Die protestanten gaan daar staan met hun briefje en de beveiliger weet niet wat ze nog meer van plan zijn dus hij grijpt in om erger te voorkomen. Zeer goed gedaan. Voor hetzelfde geld willen ze de koets beschadigen. In een museum gedraag je je gewoon en anders ga je naar buiten ! ( zal wel niet geplaatst worden dit bericht gezien de censureerde boodschap hierboven)

 9. Eric # 9 
  3 jaar geleden

  Beste Jan, wij censureren niet. Censuur is wat een autoritaire staat of andere grote macht doet: zorgen dat bepaalde mensen niet mogen spreken of dat bepaalde dingen niet gezegd mogen worden. Wat wij, en alle andere redacties, doen is bepalen wat we wel en niet publiceren. Maar we weerhouden niemand om iets te zeggen, genoeg plekken elders op het internet. Je zou het zelfs kunnen omdraaien: mensen die met het zware woord “censuur” komen zijn meestal autoritaire lui die ons willen opleggen om hun stuk te publiceren.

  Maar dan inhoudelijk: je hebt ons flink aan het lachen gemaakt, Jan. Aan de ene kant keer je jezelf fel tegen “censuur” (bij ons) en aan de andere kant toon je alle begrip voor een bewaker die mensen de mond snoert die met een korte tekst op een papiertje op de foto willen. Steker nog: je hebt zelfs begrip voor zijn preventieve censuur, want je weet maar nooit wat ze verder nog gaan zeggen/doen. Hahahaha.

 10. Vilseledd # 10 
  3 jaar geleden

  “Voor hetzelfde geld willen ze de koets beschadigen.”

  Voor hoeveel geld dan?

 11. Anne Louis Cammenga # 11 
  1 week geleden

  Het is jammer dat J61 met zijn opmerkingen de plank zo enorm heeft misgeslagen en dus duidelijk niet begrijpt wat de échte strekking van mijn boodschap als voormalige directeur van het Informatiecentrum Tweede Wereldoorlog (IWOII) is geweest. De schrijver Nexus M heeft het met zijn volgende twee reacties daarentegen inhoudelijk gelukkig wel voor de volle 100% volledig begrepen:
  Nexus M schrijft: We zijn geen democratie en we zijn geen ontwikkeld land. Wat mij in dit filmpje het meest opvalt is dat naast het brutale optreden van de cryptofascictische beveiliger die helemaal van overtuigd is dat hij door zijn terreur boven alle wetten staat, heb ik geen excuses van de hoofdbeveiliger gehoord dat er de basis mensen rechten van de betrokken burgers geschonden zijn. Men stelt beperkingen daar waar ze niet aanwezig zijn wat direct de burgerrechten schendt. De beveiliging is brutaal gaan optreden en in de oude traditie geprobeerd de zaak om te draaien. Bekend verschijnsel = blame the victim.
  Tevens schrijft Nexus M: Vind ik het altijd interessant om mensen te lezen die voor ons hetzelfde probleem tegengekomen zijn: “If the freedom of speech be taken away, then dumb and silent we may be led, like sheep to the slaughter.” – George Washington
  Nexus M: U heeft exact verwoord wat ik in mijn reactie op deze uiterst overtrokken reactie van deze beveiligingsbeambte duidelijk heb willen maken. Heel veel dank daarvoor.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*