Beveiliging Het Loo grijpt hardhandig in bij fotoactie bij Gouden Koets (met video)

Poging tot fotoactie.
Poging tot fotoactie.

Vanmiddag zijn drie leden van actiegroep De Grauwe Koets naar de tentoonstelling van de Gouden Koets geweest in paleis Het Loo. Er werd een vreedzame fotoactie gehouden met borden.

De tekst op de borden was als volgt: “Geen restauratie maar eerlijke informatie”, “De Grauwe Koets is…”, “…bloedgeld en koloniaal geweld”, “Verheerlijken van kolonialisme” en “Liegen over het verleden”.

Het werd al snel duidelijk dat de beveiliging niet was voorbereid op dit soort situaties. De beveiliging werd agressief. Een paar seconden nadat het vreedzame, stille protest van start was gegaan, begonnen de beveiligers en sommige omstanders hardhandig te duwen en te trekken aan de actievoerder met de teksten en aan de actievoerster die de foto maakte. Op een paar pijnlijke plekken na, zijn ze er goed vanaf gekomen. De hoofdbeveiliger heeft een arrestatie voorkomen en toegegeven dat de beveiliging een fout heeft gemaakt met hun onprofessioneel gedrag. Uiteraard vinden wij het belachelijk dat vrijheid van (vreedzame) meningsuiting met geweld wordt afgestraft. Kom daarom je support tonen op het Museumplein in Amsterdam op 5 september!

De NOS maakte vandaag melding van onze kritieken in “De Gouden Koets: nieuwe nationale splijtzwam”. Hieronder nog eens de teksten die we in Het Loo wilden laten zien.

Actiegroep De Grauwe Koets