Brede en strijdbare 1 mei-viering in Amsterdam

Spandoek op het Beursplein.
Gisteren was er naast de demonstratie in Utrecht ook een manifestatie op het Beursplein in Amsterdam. Daar kwamen zo’n twee- tot driehonderd mensen op af. De bijeenkomst was georganiseerd door het Steuncomité Sociale Strijd, waar ook Doorbraak in participeert. Het motto was ”Tegen bezuinigingen – voor een sociaal beleid!”.

Opvallend was de diversiteit van de aanwezigen. Er waren vakbondsactivisten en strijdbare uitkeringsgerechtigden, studenten en leden van politieke partijen, sociaal-democraten en anarchisten. Een aanzienlijk deel van de activisten had bovendien een Turkse, Iraanse, Filippijnse, Marokkaanse of Egyptische achtergrond. Er waren flink wat toespraken, afgewisseld met muziek. Opvallend was de toespraak van FNV-bestuurder Herrie Hoogenboom. “Ik vind dat wij op dit ogenblik op alle fronten het initiatief overlaten aan de mensen die van mensen stelen, die van mensen jatten, die ze onderdrukken, die hun mens-zijn in de weg staan. We leven in een tijd waarin bommen worden gegooid in naam van de vrijheid, in naam van ons allen. We leven in een tijd waarin een rechts kabinet, gesteund door fascisten, onze rechtsstaat aan het afbreken is.” (citaat geleend van de IS) Onderaan een aantal foto’s van de Amsterdamse viering.

Spandoek met onder meer Stalin en Mao.
Ook in Rotterdam werd de 1 mei gevierd, en wel met de jaarlijkse demonstratie. Het politiegeweld dat de vorige editie zo verstoorde, bleef dit jaar gelukkig uit. Net als in eerdere jaren werden helaas wel weer vlaggen en spandoeken meegedragen met daarop de beeltenissen van notoire massamoordenaars als Stalin en Mao. Het is niet te begrijpen dat deze stalinisten en maoïsten niet resoluut uit de demonstratie geschopt worden, dat andere linksen überhaupt zin hebben om mee te lopen met deze ultra-autoritaire figuren. Zie ook de Mao-vlaggen in het filmpje.

Eric Krebbers

Amsterdam 1 mei 2011.
Veel standjes.
Tegen oorlog, de huurverhoging en andere bezuinigingen.
Turkse dans.
Domestic workers en hun ondersteuners.
Ook de brandweer kwam meedoen, met loeiende sirenes.