Ga lekker zelf gratis werken, Schipaanboord!

Ga lekker zelf gratis werken, Schipaanboord!

Volgens het Leiderdorpse CDA-raadslid Geert Schipaanboord vormt het onkruid op de straten en trottoirs van zijn gemeente al jarenlang een bron van ergernis. Er zouden meer mensen moeten worden ingezet bij de bestrijding ervan, zo liet hij onlangs weten. Maar in plaats van die arbeiders dan loon en een contract te geven, willen Schipaanboord en zijn partijgenoot Joop Huut dat bijstandsgerechtigden het onkruid gaan bestrijden, in de vorm van onbetaalde arbeid: dwangarbeid.

Als we Schipaanboord en Huut mogen geloven, dan vinden veel Leiderdorpers dat onkruidbestrijding een topprioriteit zou moeten zijn. Daar zou dan ook wel een prijskaartje aan mogen hangen, zou je zeggen. Maar zo zien de christen-democraten dat niet. In plaats van meer banen te scheppen in de groenvoorziening en daarmee mensen in de bijstand betaald werk te geven, kiezen de CDA-ers ervoor om hen te verplichten tot rechteloze onbetaalde arbeid. Met andere woorden: er is wel werk en er is zelfs werk dat hoognodig moet worden gedaan, maar de christen-democraten verdommen het om mensen daarvoor een tegenprestatie te geven via loon en een contract.

Solliciteren

De gemakzuchtige houding waarmee lieden als Schipaanboord en Huut standaard het middel dwangarbeid voor baanlozen inzetten, is de hele samenleving steeds meer aan het verzieken. De gedachte dat er in het geval van allerlei noodzakelijk geacht werk simpelweg banen kunnen worden gecreëerd en dus naar betaald personeel kan worden gezocht, lijkt steeds meer onder het vloerkleed te worden geveegd. Hele volksstammen bazen en bonzen breken de toch al zo onder druk staande werkgelegenheid nog verder af door nauwelijks meer betaald personeel aan te nemen voor allerlei soorten zwaar, vies, eentonig en laag gewaardeerd werk. Aan de ene kant worden mensen in de bijstand gedwongen om dat soort werk voortaan in de vorm van dwangarbeid te doen, terwijl ze aan de andere kant worden verplicht om te solliciteren naar banen die meer en meer verdwijnen, juist doordat ze dat werk steeds meer onbetaald moeten doen. Je suf solliciteren naar betaald werk dat er toch niet is, en ondertussen onbetaald werk doen waar vroeger nog loon en een contract voor werd gegeven. Dat is dag in dag uit de ervaring van vele duizenden bijstandsgerechtigden in dit land. En dat is het onkruid dat dag in dag uit moet worden bestreden.

Harry Westerink


 1. Geert Loods # 1 
  2 jaar geleden

  Wat moet de almachtige Satan toch sterk zijn. Zo’n lief lachje op het gezicht. Maar van binnen overheerst door de duivel.

 2. Dennis Eijs # 2 
  2 jaar geleden

  Het is zo simpel, geef die mensen een deeltijdbaan ter hoogte van hun uitkering, reken daarvan uit gaande het aantal marktconforme uren, et voilà. Een werkeloze minder, en het is één gewoon betaalde deeltijdbaan.

 3. Eric # 3 
  2 jaar geleden

  Dat zou een oplossing zijn, inderdaad. Als die baanlozen dan ook echt de keus hadden om zelf te kiezen voor die baan. En als die baanlozen ook goed konden leven van een inkomen op bijstandsnivo. Maar dat kan bijna niet: het niveau van de bijstand is immers met opzet zo laag mogelijk om baanlozen aan te zetten elk mogelijk betaald werk aan te nemen.

  Maar natuurlijk willen het CDA en de meeste gemeenten deze ‘oplossing’ niet omdat het neerkomt op het inleveren van een stukje macht over de levens van bepaalde categorieën arbeiders. Want zouden deze mensen een officiële betaalde baan krijgen, dan kunnen ze ook eisen gaan stellen aan het werk, aan hun inkomen. Dan kunnen gemeenten niet meer bij hen thuis komen neuzen, hun bankrekeningen inzien, hen naar believen laten opdraven voor ‘gesprekjes’, etc, etc.

 4. Robin # 4 
  2 jaar geleden

  Harry, Eric,
  Ik kan me hier zo kwaad over maken!!
  Wanneer gaan dat soort flapdrollen het nou eens begrijpen, zo moeilijk is dat toch niet?
  Enfin, een emailadres was zo gevonden dus in ieder geval een persoonlijk weerwoord in zijn mailbox gedaan.
  In keurig nette christelijke bewoordingen, al moest ik me enorm inhouden want van zulke plannetjes schiet ik zo uit mijn fatsoenlijke slof.

 5. Condor # 5 
  2 jaar geleden

  De eerste werkkampen voor werklozen nieuwe stijl is onder Balkenende (CDA) ingevoerd. 2002 in Helmond.
  Dat is de moeder van de werkkampen een blauwdruk.. Nu worden ze onschuldig werkpleinen, werkleerbedrijven etc genoemd.
  Alsof het om een pretpark gaat.

  Sorry Louis, het was al 2 jaar eerder ingevoerd. En daarvoor al tientallen jaren eerder voor de Molukkers, maar vooruit, zijn buitenlanders.Dan kunnen we meteen alles goedpraten, en de geschiedenis vervalsen. Daar is Nederland wereldkampioen in.

  http://www.solidariteit.nl/ingezonden/2007/kleerhangers_sorteren_of_creperen.html

  Condor

 6. C.F. de Graaf # 6 
  2 jaar geleden

  Een prima idee. In een participerende samenleving kunnen uitkeringsgerechtigden wat terugdoen voor de maatschappij. Je moet natuurlijk wel kijken of ze er voor geschikt zijn en wat mij betreft doe je dat op basis van “gedwongen” vrijwilligheid. Bij weigering, en dat mag, kun je wel de uitkering naar beneden bijstellen als dat mag en kan volgens huidige wetgeving. Er is helemaal niks mis mee om mensen die van een uitkering genieten zo af en toe eens om een tegenprestatie te verzoeken.

 7. Eric # 7 
  2 jaar geleden

  Uitkeringsgerechtigden en wij allemaal doen al “wat terug”, namelijk: belasting betalen voor sociale voorzieningen. Weet je waar daadwerkelijk niets mis mee is? Mensen regulier betalen als ze werken. En niet het minimumloon willen ontduiken als gemeente.

  Maar goed, het is overduidelijk dat je een troll bent, want welk zinnig mens gebruikt nou zonder ironie een begrippenpaar als “gedwongen vrijwiligheid”?

 8. De Sjaak # 8 
  2 jaar geleden

  Lekker, de Graaf! Ga jij dan ook washandjes vouwen, voor jouw hypotheekrenteaftrek, jouw kinderbijslag en kinder(opvang) toeslag, jouw subsidie op zonnepanelen, jouw 13de maand en God mag weten wat mensen zoals jij aan douceurtjes krijgen? Ik stel voor dat het totaal aan gratis geld dat jij krijgt (ik noem als voorbeeld €15.500 pj hetgeen meer is dan een uitkering P-wet waarvan een volwassene moet zien te overleven), wordt afgezet tegen 30% onder het minimumloon (met behoud van controle en vernedering ) waarvoor een uitkeringsgerechtigde dwangarbeid moet verrichten….en kijk, dát is nou toevallig! Als tegenprestatie voor al jouw gratis geld hoor jij eigenlijk fulltime (dus 40 uur per week) dwangarbeid te verrichten. Zal ik alvast tandenborstels voor je sparen, zodat jij straks de voegen kan krabben op de stoep voor het huis van die CDA jongeling met achterlijke ideeën? Want denk maar niet dat die vergoed worden, evenmin als je reiskosten trouwens! Y49V

 9. Charll # 9 
  2 jaar geleden

  ik heb een keer een gesprek gehad bij de afdeling werk en inkomen. Die ook weer heel wijsneuzerig over vrijwilligerswerk begonnen te doen. Of ik daar interesse in had:

  Ten eerste ben ik al een keer vrijwillig bezig geweest (pacer bij de trainingslopen van de Leiden Marathon). Dit tot volle tevredenheid van mijn club die dit organiseerde.

  Ten tweede heb ik ook al een keer gesolliciteerd als vrijwilliger bij Running Blind Leiden (helaas hiervoor afgewezen).

  Ten derde: Heb ik ook aangegeven of ik soms bij de afdeling werk en inkomen kon komen werken (als vrijwilliger), aangezien het werk wat zij leveren ver beneden pijl is, en ik dan mooi hun baantje in kon pikken. Hierop heb ik nog steeds geen reactie ontvangen (was in maart/april).

 10. een dag gewerkt is een dag niet geleefd # 10 
  2 jaar geleden

  Ik kan me geen werk voorstellen dat mij iets brengt. De laatste tijd moet ik vaak denken over een docu – staat / stond op Youtube – over jonge Hobo s anno 2016 op de vlucht voor de laagbetaalde slechte werkomstandigheden baantjes in de VS.
  Met gevaar voor eigen leven namelijk risico onder de wielen v e rijdende trein terecht komen en de mede reizigers namelijk sexueel geweld beroving mishandeling en dergelijke. Blijkbaar is het werk nog erger. Zelf vind ik het voor mij als oudere problematisch voordurend on the road. Ik heb er van kunnen proeven tijdens een low budget vakantie in Zweden langs hostels .
  Het is een erg armoedig leven vind ik . Maar toch op de vlucht voor werk het is een realiteit die ik me zeer goed kan voorstellen.
  Ik heb Bijstand maar zoek een alternatief dat dus geen loondienst zal zijn. Starten met ondernemen dus een eigen bedrijfje is voor mij in het kapitalisme ook geen alternatief meer ik heb er lang over gedacht maar zie nu in dat het niks is. Het zou veredeld vakken vullen zijn met de last van een lening. Ik krijg toch al geen lening want ik voldoe niet aan de ” criteria ” die zijn gebasseerd op wat het kapitalisme voor schrijft. Toch huiver ik af en toe onder het indirecte geweld van de vakken vuller de personen in de Mcjobs als ik een reep kauwend naar buiten loop de winkel uit de zon tegemoet. Ik kan dat nog steeds niet naast me neer leggen freeloader / parasiet is geen aangename status. Maar goed ik leg niks meer uit aan die lieden en heb ook geen ” alibi ” meer nodig.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*