Conservatieve katholieken steunen Wilders

Harm "schijnheilig" Schilder

Het formele standpunt van de rooms-katholieke kerk in Nederland over “Fitna”, het veelbesproken knutselwerk van Geert Wilders, is dat deze film “een verwerpelijke karikatuur van de islam” weergeeft. Conservatieve priesters van het bisdom Den Bosch delen die visie duidelijk niet en zijn vol lof over de film.

De eerste steunbetuiging aan Wilders uit katholieke hoek kwam van de Tilburgse pastoor Harm Schilder, een orthodoxe “herder” die met zijn harde klokgelui de omwonenden van de Margaritakerk tegen hun wil vroeg in de ochtend wekt om God weer een dag te dienen. Volgens Schilder is Fitna een “knappe film” die “aanzet tot nadenken”. Alsof de haatfilm van Wilders is bedoeld als een onschuldige documentaire! Ook pastoor Mutsaerts uit Heeze had lof voor Fitna. Als moslims “echt naar de koran” zouden leven, dan zouden zij volgens hem “snel radicaal” worden

De Osse pastoor Cor Mennen nam het stokje over van Schilder en Mutsaerts. Deze ultra-orthodoxe priester – die niet populair is in zijn parochie omdat hij bij uitvaarten bijvoorbeeld weigert popmuziek te draaien of de levensloop van een overledene te schetsen – noemde de koran “een tijdbom” en een “primitief en gewelddadig religieus boek”. Mennen, een felle tegenstander van de toetreding van Turkije tot de EU, voegde daar geheel in de politieke stijl van Wilders aan toe dat het kabinet-Balkenende een “onderdanige houding” aanneemt tegenover “islamitische regimes”.

Schijnheilig en smerig. Een betere kwalificatie van de islamkritiek van deze orthodoxe Brabantse “herders” is niet denkbaar. Schilder, Mutsaerts en Mennen grijpen de discussie rondom Fitna op een goedkope manier aan om zichzelf van een podium te voorzien. Gelukkig is het besef wijdverspreid dat het gedachtengoed van deze orthodoxe katholieken niet minder gevaarlijk is dan de ideeën van fundamentalistische moslims. Deze stromingen hebben meer gemeen dan ze ooit zouden willen toegeven. Een fundamentele afkeer van homoseksuelen, van vrouwelijke voorgangers en vrouwelijke religieuze bestuurders, van anticonceptie en abortus, en van andersdenkenden vormt het gemeenschappelijke vertrekpunt van islamitische én katholieke reactionairen.