Crowdfundingcampagne voor een concertzaal in de Leidse Vrijplaats

Ons nieuwe Leidse kantoor in aanbouw (onderaan een grotere foto).
Ons nieuwe Leidse kantoor in aanbouw (onderaan een grotere foto).

De Leidse afdeling van Doorbraak houdt sinds mei 2015 provisorisch kantoor in de Vrijplaats aan de Middelstegracht. Op dit moment timmeren vrijwilligers lustig aan de bouw van ons definitieve kantoor in het Vrijplaats-complex, zodat we daar over een aantal maanden in kunnen gaan trekken. Binnenkort zal de Vrijplaats ook een zaal gaan bouwen, voor muziek, debat en film. Een zaal waar ook Doorbraak gebruik van kan gaan maken. Voor de bouw van de zaal is een crowdfundingcampage gestart. Help een handje mee en doe een donatie!

De Leidse Vrijplaats is een co-creatie van een aantal sociaal-maatschappelijke en culturele organisaties. Zo’n honderd vrijwilligers dragen op regelmatige basis bij aan deze unieke plek in de binnenstad van Leiden. Zij vinden elkaar in een aantal kernwaarden, waaronder duurzaamheid, wereldburgerschap en solidariteit. Momenteel bestaat de Vrijplaats uit Doorbraak, De Fabel van de illegaal, de Weggeefwinkel, theaterproductiehuis De Generator, Hotel Suburbia, en het podium en eetcafé waar bezoekers wekelijks van optredens en de veganistische keuken kunnen genieten.

Zaal

In het hart van de Vrijplaats gaat een multifunctionele concertzaal gebouwd worden. Met de crowdfundingcampagne Hart voor de Zaal wil de Vrijplaats de financiële middelen bijeen krijgen om de bouw te realiseren. (Zie ook de video.) Wat deze campagne extra bijzonder maakt, is dat de zaal – net als de rest van het pand – geheel wordt gebouwd door vrijwilligers, waaronder Doorbraak-activisten. De geluidsisolerende zaal moet een nieuw podium in Leiden gaan vormen voor getalenteerde, opkomende acts en vernieuwende muziek. Ook worden er debatten, filmvertoningen, poëzieavonden en comedyshows georganiseerd. De zaal gaat ruimte bieden aan maximaal 120 bezoekers. Naar verwachting kan het publiek na de zomervakantie van 2017 de zaal voor het eerst betreden.

De zaal wordt een apart bouwwerk in de grote middenruimte van het historische pand en wordt uitgevoerd als een doos in een doos-constructie. Om de geluidsisolatie richting de omwonenden verder te optimaliseren, wordt ook de omringende schil geluidsisolerend gemaakt. Door deze unieke constructie en doordat de bouw van deze zaal volledig wordt uitgevoerd door vrijwilligers, blijven de kosten laag. De entreeprijzen blijven op deze manier ook goed betaalbaar.

Crowdfundingcampagne

De crowdfundingcampagne loopt van 19 oktober tot 6 december. In bijna twee maanden tijd moet tenminste de helft van de totale kosten van de zaal (57.000 euro) worden opgehaald met een campagne via Voordekunst. De wens is om ten minste 28.000 euro met de hulp van gulle gevers te financieren. Afhankelijk van de bijdrage ontvang je een katoenen Vrijplaats-tas, een kaartje voor een concert of een van de andere cadeaus.

Hart voor de zaal? Ga naar de Voor de kunst-site en doneer!

Gerrit de Wit

Het Doorbraak-kantoor in aanbouw.
Het Doorbraak-kantoor in aanbouw.