Dakloze vluchtelingen beginnen nieuwe tentenkampactie in Den Haag

Het opzetten van de tenten bij de eerdere actie in Den Bosch.

“Wij blijven hier! Wij willen hier onderdak en verblijfsrecht!” Onder dat motto is een tiental Iraakse vluchtelingen vandaag in Den Haag begonnen met een tentenkampactie. Nadat de gemeente Den Haag eerst had verboden om de actie ’s nachts voort te zetten, kende de rechter de vluchtelingen alsnog het recht op demonstreren toe. Na tentenkampen in Ter Apel, Den Bosch, Zwolle en Sellingen is nu Den Haag aan de beurt voor een tentenprotest van dakloze vluchtelingen tegen het keiharde migratiebeleid.

De vluchtelingen kunnen voor onbepaalde tijd tenten opzetten, maar die mogen volgens de rechter niet “afgesloten” zijn. De gemeente heeft die beslissing zo uitgelegd dat alleen partytenten zijn toegestaan. “Men wil de vluchtelingen gewoon laten creperen. Dat is waar het op neerkomt”, aldus een ondersteuner van de vluchtelingen. Onderhandelingen met de gemeente over afsluitbare tenten liepen tot nu toe op niets uit. Daarom gaan de vluchtelingen een nieuwe rechtszaak aanspannen, onder aanvoering van de strijdbare advocaat Meindert Stelling.

In de tussentijd gaan de vluchtelingen en hun ondersteuners alvast een tentenkamp opbouwen, op de Koekamp, een grasveld in de buurt van het Centraal Station. Meer vluchtelingen zijn onderweg om zich aan te sluiten. Het tentenkamp staat nadrukkelijk open voor vluchtelingen van alle nationaliteiten. De actie wordt inmiddels al ondersteund vanuit lokale kerkelijke hoek en door het Haagse Wereldhuis, een steungroep voor mensen zonder papieren. Morgen gaan de vluchtelingen demonstreren tijdens de installatie van de nieuwe Tweede Kamer-leden. De demonstratie begint om 12:00 uur op de Koekamp. Vrijdag volgt een actie bij de Dienst Terugkeer en Vertrek. Zaterdag is een grote demonstratie gepland door de Haagse binnenstad.

“Hoewel in Irak dagelijks bomaanslagen plaatsvinden, blijven minister Gerd Leers en zijn handlangers tegen beter weten in volhouden dat er geen vuiltje aan de lucht is”, aldus een actieflyer van de vluchtelingen. “Wij strijden niet alleen voor de mensen die in onze situatie zitten, maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen worden, zijn weggestopt in azc’s, detentiecentra of op straat aan hun lot worden overgelaten, zonder zorg, zonder huis, zonder uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dat is ieders recht! Mensen vluchten niet zonder reden!”

De vluchtelingen van het Haagse tentenkamp hebben dringend steun nodig, waaronder partytenten, dekens, zeil, regenkleding en uiteraard ook geld. De spullen kunnen worden gebracht naar de Koekamp in Den Haag.

Harry Westerink