De Soedanese ambassade in Den Haag terroriseert Soedanese vluchtelingen zonder papieren

Ik kom uit Ad-Damazin (Blauwe Nijl, Soedan). Ik ben 7470 km van mijn familie verwijderd. Deze afstand wordt nog uitgerekt door de moeilijkheden van het leven hier in Amsterdam. Laat me een paar van de zeer harde realiteiten uitleggen waar we als Soedanese vluchtelingen zonder papieren in Nederland mee te maken hebben.

Den Haag heeft een Soedanese ambassade. Weet je waarom we daar niet elke week protesteren om solidair te zijn met de protesten in Soedan? Omdat mensen van de ambassade ons bedreigen. Ze zeggen dat ze onze families in Soedan pijn zullen doen of zullen doden als we niet stoppen. Ze weten dat mensen zonder papieren niet naar de politie gaan.

Als we naar de politie gaan, bestaat het risico dat we gearresteerd worden. Waarom? Omdat we illegaal gemaakt zijn. Als we naar de Nederlandse politie gaan om te zeggen dat de mensen van onze ambassade ons bedreigen, dan kunnen ze ons arresteren en naar de vluchtelingengevangenis brengen. Amnesty International schreef eerder al over Nederlandse vluchtelingengevangenissen.

Dus ook in Nederland hebben we geen bescherming tegen het regime van Soedan. Zelfs in Nederland terroriseert onze regering ons. Een ambassade vertegenwoordigt haar regering. Voorheen hadden we te maken met mensen als Ahmed Yusif in onze ambassade in Den Haag. Herinner je je nog de #SudanVier en #SudanVijf?

In English

Over Ahmed Yusif: iemand van #SudanVier ging een paar maanden voordat ze in de gevangenis werden gezet naar de ambassade. Daar ontmoette hij Ahmed Yusif. Yusif was de consul. Yusif zei dat de vluchtelingen Soedan te schande maken en dat hij zal vechten om ons te straffen. Ahmed Yusif bedreigde velen van ons! Hij is een terrorist.

Toen Al-Bashir werd verdreven, werden sommige mensen in de ambassade vervangen. Een ambassade vertegenwoordigt de mensen die het land regeren. Nu wordt Soedan geregeerd door Burhan en Hemedti. Mensen die kinderen vermoorden, mensen die studenten vermoorden. Hemedti was een topfiguur bij de genocide in Darfur.

Wie denk je dat Burhan en Hemedti naar de Soedanese ambassade in Den Haag sturen? Als wij als ongedocumenteerde vluchtelingen naar de politie gaan over bedreigingen door onze ambassade, dan kan de politie ons arresteren omdat we geen documenten hebben. Ze sturen ons naar de gevangenis. Soedanezen in de gevangenis wordt vaak gevraagd om naar onze ambassade te gaan. Ze noemen dat een “presentatie”. Tijdens een presentatie bevestigt of ontkent iemand van de ambassade dat je Soedanees bent. Maar in de ambassade zijn ze leugenaars. Soms liegen ze en zeggen ze dat iemand niet uit een bepaalde regio komt, terwijl ze weten dat dat wel zo is. En ze bedreigen onze families.

Ik hoop dat organisaties als Amnesty of VluchtelingenWerk en media als Radio Dabanga, One World of NRC binnenkort tijd hebben om te schrijven over hoe de Soedanese ambassade in Den Haag ongedocumenteerde Soedanese vluchtelingen in Nederland terroriseert. Onze ambassade kent daar een lange geschiedenis van.

We kunnen niet naar de politie gaan als we in gevaar zijn. Als we ziek zijn, voelen we ons in veel medische instellingen als een last. Waarom? Omdat we niet verzekerd zijn en niet veel geld hebben. Ziekte geeft niet om geld! Sommigen van ons hebben fysieke problemen, sommigen van ons hebben psychologische problemen, anderen hebben beide.

Sommige artsen zijn aardig en serieus. Vele anderen hebben hun menselijkheid verloren in het papierwerk. Ze onderschatten hoe stress en trauma’s onze lichamen aanvallen. Ze denken dat het drinken van veel water, het nemen van paracetamol of het gaan naar de sportschool alles oplost. Nogmaals: geen bescherming.

Velen van ons zijn dakloos. Een aantal van ons woont in kraakpanden, een aantal van ons woont in een opvang. Voor veel van de opvangcentra moet je een contract tekenen. Dat document zegt: “Als ik hier blijf, beloof ik dat ik mijn best zal doen om terug te keren naar mijn land”. Waarom deze voorwaarde?!

We worden achtervolgd. Mensen zien vluchtelingen als een last. Zelfs voor veel activisten staan we niet op de agenda. Hoe kunnen we niet breken? En mensen vinden dat we dit alles moeten doorstaan omdat we “jullie werk willen stelen” en “jullie vrouwen willen stelen”? Omdat we van stroopwafels en drop houden? Flatteer jezelf niet.

Nogmaals: we hebben jullie medelijden niet nodig. Jullie hoeven ons niet te “adopteren” of te “redden”. Wat we nodig hebben, is een bevrijdingsbeweging die niet verwacht dat we hele tijd dankbaar of geweldig zijn. We hebben activisten nodig die onze strijden willen verbinden en voor ons willen vechten, zelfs als we te moe zijn om te ‘presteren’.

Ik hoop dat meer mensen zich aansluiten bij onze protesten bij de Soedanese ambassade in Den Haag en bij de vluchtelingengevangenissen. Twitter wordt bij zoveel revoluties gebruikt. Misschien verandert het ook wel het asielbeleid dat Soedan bestempelde als “veilig om vluchtelingen naar terug te sturen”!

Walid Ahmed

(Dit artikel verscheen eerst in het Engels als een draad op Twitter. Vertaald door Eric Krebbers.)