Denk Schiedam neemt het op voor de lokale Grijze Wolven

Fractievoorzitter Doğukan Ergin van Denk Schiedam.

De lokale omroep SCHIE besteedt vandaag in een artikel aandacht aan het rapport “De hand van de overheid voedt nog altijd de Grijze Wolven” dat Doorbraak maandag uitbracht. De gemeente Schiedam geeft in het artikel aan dat de subsidiekraan inmiddels is dichtgedraaid. De feiten in het rapport kloppen, erkent de gemeente. Maar fractievoorzitter Doğukan Ergin van Denk Schiedam ontkent dat er een probleem is met de lokale Grijze Wolven-club.

De gemeente bevestigt in het stuk dat onze informatie klopt. “Ze hebben de informatie via een WOB (Wet Openbaarheid Bestuur)-verzoek gekregen”. En verder: ‘We kennen de gevoeligheid rond de Grijze Wolven. De gemeente beoordeelt aanvragen van de Grijze Wolven (of daaraan gelieerde organisaties) – net als andere aanvragen – zorgvuldig. Het is echter niet voor niets dat Schiedam al een aantal jaar niet meer subsidieert en ook geen vergunningen verleent.” Dat is goed nieuws.

In het rapport is te lezen hoe burgemeester Lamers in 2017 over een Grijze Wolven-parade in het jaar ervoor schrijft: “In 2016 vond een dergelijke optocht plaats door de hele stad die voor de nodige onrust zorgde. Dit was met name te zien op sociale media waarbij omstanders en bewoners de optocht als zodanig presenteerden dat in combinatie met de meegevoerde vlaggen een controversiële politieke boodschap werd uitgedragen.”

Bij Denk Schiedam kiezen ze echter onomwonden partij voor de Turkse fascisten. Doğukan Ergin doet het op feiten gebaseerde Doorbraak-rapport af als “een opiniestuk” en zegt tegen “verdachtmakingen” te zijn. Hij vindt “de aannames over de Turkse Vereniging in Schiedam verregaand”, herhaalt de subsidiepraat van de Grijze Wolven en juicht hun vermeende “actieve inzet voor sociale cohesie” toe. “Iedereen heeft recht op een politieke voorkeur in Turkije en Nederland”, zegt hij, waarmee hij doet alsof fascisme een reguliere “politieke voorkeur” is. Hij draagt zo bij aan een vergaande normalisering van het fascisme.

We kunnen zo onderhand wel stellen dat waar Denk is ook Grijze Wolven zijn, en dat waar Grijze Wolven zijn ook altijd Denk opduikt. Zo is Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu, zeker in verkiezingstijd, regelmatig te gast bij Grijze Wolven-verenigingen en zijn ook Denk-raadsleden daar kind aan huis. Zoals het Amsterdamse Denk-raadslid Süleyman Koyuncu (zie de foto op pagina 9 van het rapport). In Arnhem in 2018 verdedigde Denk de Grijze Wolven in de raad tegen alle kritieken. Het verbaast dan ook niet dat de Schiedamse fractievoorzitter van Denk er als de kippen bij is om de Turkse fascisten te verdedigen.

SCHIE interviewt ook kort Taylan Devrim – schuilnaam – die meewerkte aan het onderzoek van Doorbraak. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Grijze Wolven door gemeenten niet als zodanig worden geïdentificeerd. ‘Extreem-rechtse Turkse verenigingen worden gezien als sociaal culturele organisaties, terwijl hun sociale media Turkstalige Grijze Wolven-symboliek bevatten, zoals foto’s van de leiders’, laat Taylan aan SCHIE weten. Doorbraak hoopt gemeenten wakker te schudden. Hun boodschap is duidelijk: ‘voor alle extreem-rechtse organisaties dienen dezelfde criteria gehanteerd te worden, of ze nu hun wortels elders hebben of niet: wie nationalistische en fascistische ideeën promoot verdient geen enkele steun.’”

Eric Krebbers