Doorbraak-activist Harry Westerink: “Regering, wij weten al lang dat Soedanese vluchtelingen moeten vrezen voor de militaire dictatuur in hun land”

Een van de toespraken tijdens de Soedanese protestactie van vanmiddag in Den Haag werd gehouden door Doorbraak-activist Harry Westerink. Hieronder de integrale tekst van zijn praatje.

Ik ben Harry en ik ben lid van de organisatie Doorbraak. Doorbraak ondersteunt migranten en vluchtelingen met en zonder papieren in hun strijd voor veiligheid en bestaanszekerheid.

De IND is samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek een afwijs- en deportatiemachine van de Nederlandse overheid. Met het beleid dat bij het ministerie van Justitie wordt bedacht en uitgewerkt, met het beleid dat het IND-personeel in hun kantoren uitvoert, worden vluchtelingen afgewezen, uitgesloten, illegaal gemaakt, opgesloten en uitgezet naar landen vol oorlog, armoede en ander geweld. In de kantoorgebouwen vlakbij ons krijgt de verschrikkelijke politiek van migratiebeheersing vorm. Met het werk dat het IND-personeel verricht, worden vluchtelingen kapot gemaakt, gedehumaniseerd, gecriminaliseerd en gestigmatiseerd.

We staan in de buurt van het ministerie van Justitie, met Soedanezen die zijn gevlucht voor de militaire dictatuur in Soedan. Eerst was dat lange tijd het militaire regime van de inmiddels afgetreden dictator Omar al-Bashir. Sinds oktober 2021, na een militaire staatsgreep, is dat het regime van Abdel Fattah al-Burhan. Soedanese vluchtelingen moeten vrezen voor opsluiting, marteling en zelfs de dood, als ze zouden worden gedeporteerd naar Soedan, waar de militairen nog steeds aan de macht zijn. We willen hier duidelijk maken dat de IND afschuwelijk omgaat met vluchtelingen uit Soedan. Velen krijgen geen verblijfsrecht en dus geen veiligheid en geen bestaanszekerheid.

Maar niet alleen de IND deugt niet. Er is niet zozeer één rotte appel in de fruitmand van de Nederlandse overheid. Nee, niet alleen de IND is het probleem. Nee, want de hele fruitmand van die overheid is door en door verrot. Laten we niet vergeten dat vrijwel alle partijen die in de Tweede Kamer zitten, akkoord gaan met de keiharde politiek van migratiebeheersing. Vrijwel alle partijen, behalve BIJ1. Ook die Tweede Kamer is dus het probleem. En ook de ambtsberichten over landen waar vluchtelingen vandaan komen, zijn het probleem. Neem bijvoorbeeld de ambtsberichten over Soedan, die in feite zouden moeten bepalen dat het land zo onveilig is dat vluchtelingen daarom hier in Nederland verblijfsrecht zouden moeten krijgen. Maar dat doen die ambtsberichten juist heel vaak niet. Want in die ambtsberichten worden juist zaken weggelaten die gaan over mensenrechtenschendingen, die gaan over wat vluchtelingen aan ellende moeten meemaken als ze naar Soedan worden gedeporteerd. Extra wrang is dat de IND ook nog eens grote invloed heeft op de totstandkoming van de inhoud van die ambtsberichten.

De Nederlandse overheid heeft zo ongeveer de hele wereld veilig verklaard, alleen maar om daarna zoveel mogelijk vluchtelingen illegaal te kunnen maken en te kunnen deporteren. Dat geldt ook voor vluchtelingen uit Soedan. De Nederlandse overheid onderhoudt al jarenlang warme banden met de Soedanese militaire dictatuur en heeft zelfs innige contacten met de Soedanese geheime dienst. Soedanese vluchtelingen dreigen vermorzeld te worden tussen twee staten die de mensenrechten aan hun laars lappen. Diverse geheime agenten van het Soedanese regime werken als diplomaat in Den Haag, bij de Soedanese ambassade. Er lopen in Nederland spionnen van de Soedanese geheime dienst rond die in alle vrijheid vluchtelingen kunnen bespioneren en hen het leven zuur kunnen maken. En dan is er ook nog de internationale wapen- en grensbewakingsindustrie die zaken doet en grof geld verdient aan oorlog en repressie. De een z’n dood is de ander z’n brood. Zo cynisch is het.

Leuzen roepen

De Nederlandse regering heeft onlangs besloten om voorlopig geen beslissingen te nemen over asielaanvragen van Soedanese vluchtelingen. De Raad van State heeft namelijk bepaald dat de minister eerst moet onderzoeken of het voldoende duidelijk is dat Soedanese vluchtelingen moeten vrezen voor de militaire dictatuur in Soedan. Regering, minister, ambtenaren van de IND, wij weten al lang dat Soedanese vluchtelingen moeten vrezen voor die dictatuur. Wij weten al lang dat Soedan onveilig is. Wij weten al lang dat terugkeer naar Soedan levensgevaarlijk is voor Soedanese vluchtelingen. En wij weten daarom ook al lang dat Soedanese vluchtelingen verblijfsrecht moeten krijgen. Niet morgen, niet vandaag, maar gisteren.

Soedanese en andere vluchtelingen voeren een zware strijd. Strijd tegen de politiek van migratiebeheersing. Strijd voor een beter leven, voor een betere toekomst. Voor vluchtelingen zonder papieren is het 24 uur per dag strijd. Strijd om te overleven, op straat, zonder geld, zonder eten. Het is belangrijk en uiterst noodzakelijk om die strijd te steunen. Dat kunnen we doen door individuele hulp aan vluchtelingen en door collectieve strijd met vluchtelingen. Bijvoorbeeld door strijd zoals we hier staan, in de buurt van het ministerie van Justitie. Laten we daarom met z’n allen die strijd blijven voortzetten, elke dag, elk uur. Want geen mens is illegaal en de wereld is van iedereen.

Harry Westerink