Drie films over Turkije: “Migratie en verzet”

Affiche van de film Sürü
Filmcafé Onderbelicht organiseert in Nijmegen in samenwerking met Doorbraak een filmtrilogie met maatschappelijke films uit en over Turkije. We worden tegenwoordig overweldigd door politici en opiniemakers die het alleen nog maar hebben over ongewenst gedrag van “allochtonen” en de noodzaak dat ze inburgeren in Nederland. Tijd om de rollen om te draaien en ons eens te verdiepen in een land waar tot voor kort nog zo gretig goedkope arbeidskrachten vandaan gehaald werden. Wat weten we in Nederland eigenlijk over Turkije? Wat weten we over de linkse beweging in dat land? Wat gebeurde er in 1968? En welke politieke filmmakers heb je daar? In de Nijmeegse afdeling van Doorbraak zijn relatief veel Turkse Nederlanders actief en die hebben een aantal films voorgedragen. Bij twee van de voorstellingen wordt een introductie verzorgd. Kom dus kijken naar drie bijzondere films.

Woensdag 18 november 2009: “Sürü” (met introductie door Cengiz Caglar)
(Turkije, 1978, 123 minuten, drama. Regie: Zeki Okten, scenario: Yilmaz Guney.)

Een oude herder, wiens schapen per trein naar Ankara gebracht moeten worden, schrijft alle rampspoed toe aan zijn zwijgzame en ongelukkige schoondochter Berivan. Een indrukwekkend document van een zowel menselijke als maatschappelijke tragedie. – Deze voorstelling zal worden bijgewoond door de beginnende Turkse filmmaker Cengiz Caglar van stichting Raywan. Hij zal vertellen over de politieke aspecten van het leven en de films van de legendarische filmmaker en scenarist Guney.

Woensdag 2 december 2009: “Reise der Hoffnung”  
(Zwitserland/Turkije, 1990, 110 minuten, sociaal drama. Regie: Xavier Koller.)

Reisverhaal over bedrogen Turkse boeren op weg naar het Beloofde Zwitserland. We volgen een vader en een moeder die met een van hun zeven kinderen hun boerderijtje verlaten voor de lange reis naar het Zwitserse chocoladeparadijs. Het begint veelbelovend maar spoedig maken ze kennis met de Zwitserse grenspolitie en de koehandel in Turkse plattelandsbewoners als werkkrachten voor de fabrieken van het welvarende Zwitserland. De film kreeg in 1991 een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, maar is in Nederland nauwelijks meer te zien of te huren. Gebaseerd op een ware geschiedenis.

Woensdag 16 december 2009: “Devrimci Gençlik Köprüsü” (met introductie door Bülent Yilmaz)
(Turkije, 2007, 84 minuten, documentaire. Scenario: Bahriye Kabadayı.)

In 1968 bouwde een groep studenten een brug over de Zap-rivier bij Hakkari, de meest oostelijke Koerdische stad in Turkije. Het was een protest tegen de grote investeringen die gedaan werden bij de bouw van de brug over de Bosporus in Istanbul, en tegen de ongelijkheid tussen oost en west. – Met een korte inleiding van Doorbraak-activist Bülent Yilmaz.

De drie films zijn te zien in:
De Klinker (in de Grote Broek)
Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen
Telefoon: 024-3605208
Aanvang: 20:00 uur

Vooraf is er steeds vanaf 18:30 uur de gelegenheid om soep en brood te eten in het soepcafé.