Eerste flyeractie van het Bas van Drooge-promoteam: “Verlos Leiden van zijn dwangarbeid-directeur”

Dwangarbeid-directeur Bas van Drooge.
Dwangarbeid-directeur Bas van Drooge.

Gisteravond heeft een handvol activisten van Doorbraak en Dwangarbeid Nee flyers uitgedeeld vooraf aan een algemene ledenvergadering van de PvdA in Amsterdam. Met de flyers wilden we de PvdA-leden informeren over de praktijken van hun lokale voorzitter en Europese kandidaat Bas van Drooge in zijn Leidse dwangarbeidcentrum.

De pakweg vijfentwintig aanwezige leden, vrijwel allen getooid met een identieke rode sjaal, namen de flyers enthousiast in ontvangst. “Zo, is Bas al begonnen met zijn campagne?”, vroegen ze nietsvermoedend, “en zijn jullie zijn nieuwe campagneteam?” Met sommigen ontstond daarop een best aardige discussie over dwangarbeid. Ook Van Drooge zelf nam een flyer aan, waarna hij naar binnen snelde. Het stond er niet expliciet op, maar voor hem persoonlijk hadden de flyers nog een andere boodschap: Van Drooge, we gaan je ook buiten Leiden hinderlijk voor de voeten lopen.

Hieronder de integrale flyer:

Drooge.
Op de agenda van de vergadering van vandaag staat onder meer de campagne van Bas van Drooge voor een plekje in het Europees Parlement. Bas staat helaas op een schier onverkiesbare vijftiende plaats. Maar als we ons allemaal samen ervoor inzetten, dan moet het mogelijk zijn om hem van een enkele reis Brussel te voorzien… en Leiden van hem te verlossen.

Want Bas is behalve afdelingsvoorzitter van de PvdA ook directeur van het Leidse dwangarbeidcentrum DZB. Werklozen worden daar onder het minimumloon aan het werk gezet, zonder CAO en onder belabberde arbeidsomstandigheden. Profiteren van hun arbeid doen onder meer Albert Heijn, Action, C1000, Aldi en Lidl, bedrijven met miljoenenwinsten. Zijn DZB was oorspronkelijk alleen bedoeld als sociale werkplaats, maar Bas ruilt de arbeidsgehandicapten meer en meer in voor dwangarbeiders. Die zijn namelijk gratis en ze werken vaak efficiënter. Hij zette veel van de werklozen ook langer aan de dwangarbeid dan de zes weken die afgesproken zijn in de gemeenteraad. Toen dat vorige zomer uitkwam, werd hij door de raad teruggefloten. Nu mogen dwangarbeiders er van Bas “vrijwillig” voor kiezen om langer te werken.

Maar “vrijwilligheid” bestaat niet in zijn centrum. De dwangarbeiders gaan er gebukt onder een waar schrikbewind. Er worden uit de losse pols strafkortingen op uitkeringen uitgedeeld. Zeg je iets in het Arabisch? Pats, 10 procent korting. Vindt je klantmanager dat je onvoldoende enthousiast meewerkt? Boem, 100 procent korting. Zich hier openlijk tegen uitspreken durft bijna geen dwangarbeider, geïntimideerd als ze worden door de bewakers op de werkvloer en door de beveiliging.

Bas probeert ook iedere vorm van protest onmogelijk te maken. Hij heeft het plein voor zijn centrum verklaard tot verboden terrein. Critici die daar proberen in gesprek te komen met dwangarbeiders, zijn meer dan eens fysiek bedreigd door zijn medewerkers en beveiligers. En de werklozen die toch zo’n gesprek durven aan te gaan, staat binnen vaak een intimiderend onderhoud te wachten.

Je begrijpt wel waarom men hem in Leiden liever kwijt dan rijk is. (En gelukkig kan ie in het tandeloze Europarlement weinig kwaad.)

Meer weten over Bas en zijn Leidse dwangarbeidcentrum?
Lees dan het dossier “Dwangarbeid in Leiden” op de website Doorbraak.eu

Na afloop: de eerste actie van het Van Drooge-promotieteam was een succes!
Na afloop: de eerste actie van het Van Drooge-promotieteam was een succes!

Eric Krebbers