Gemeente Hengelo verbiedt XR over Palestina te praten tijdens flyeren

Bij een eerdere actie.

Neemt de gemeente Hengelo alvast een voorschot op de komende repressie onder het nieuwe bruine kabinet? Wil men uitproberen hoe ver men kan gaan met verbieden? Een wit voetje halen bij Wilders en zijn kornuiten? Dit schreef XR Twente zojuist op Twitter:

Vandaag flyert XR Twente in Hengelo. Actie aangemeld bij gemeente. We krijgen deze compleet bizarre voorwaarde opgelegd: “Er wordt tijdens de manifestatie op geen enkele manier gerefereerd naar de gebeurtenissen die momenteel spelen in de conflictgebieden zoals het Midden Oosten”.

Waarom bemoeien jullie je met de inhoud van onze demonstratie? Dat is verboden volgens nationale en internationale wetgeving over demonstratievrijheid. En waarom willen jullie specifiek uitingen over de genocide in Palestina verbieden?

En waarom is de voorwaarde zo breed geformuleerd dat we over geen enkel conflictgebied mogen praten? En hoe ziet u dat precies voor zich? Als iemand tegen ons begint over Palestina, moeten we dan zeggen: “Nee sorry, hier mogen we niet over praten van de gemeente”?

We hebben overigens een hele lijst beperkingen opgelegd gekregen, zoals een demonstratievak, we mogen niet op de markt komen want dat kan als belemmerend worden ervaren door marktkooplieden, etc. Hieronder de hele lijst met beperkingen.

Er zijn twee mogelijkheden, denken we: of de gemeentelijke juristen hebben geen kaas gegeten van demonstratierecht. Of het is gewoon intimidatie. Kies maar, wat is erger?

Compleet bizar. Let wel: allemaal voor vier mensen die gaan flyeren over de klimaatcatastrofe en met mensen daarover in gesprek gaan.

Onze actie gaat gewoon door natuurlijk. En we waren niet van plan om een pro-Palestina actie te houden, maar we komen wel in de verleiding.

We gaan ons er in ieder geval niet door tegen laten houden om gewoon ons volledige recht om te demonstreren uit te oefenen, waar, wanneer en waarover we willen.

XR Twente

(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter. Onderaan lees je nog updates over deze kwestie.)

Update 17:30 uur.

Gemeente Hengelo tweette zojuist: “Goedemiddag! Iedereen heeft recht om te demonstreren. We hebben deze voorwaarde opgenomen om eventuele escalatie en inzet van politie te voorkomen. Dit is dus op basis van veiligheid voor demonstranten, alle Hengeloërs én bezoekers gedaan.” Waarop wij reageerden: “De gemeente wilde XR-actievoerders beschermen door hen te censureren! Dus ‘iedereen heeft recht om te demonstreren’, alleen helaas niet als het over Palestina gaat… ook omdat dat goedkoper is omdat ze dan minder agenten hoeven in te zetten.

Ook tweette de gemeente: “De locatie is bepaald om de demonstranten voldoende ruimte te bieden om in gesprek te gaan, deze ruimte is op de warenmarkt niet aanwezig. We hopen dat jullie goede gesprekken hebben kunnen voeren. ^Bert”. Waarop wij reageerden: “De @gemeentehengelo hoopt dat XR-actievoerders vandaag goede gesprekken hebben gehad, zolang die Palestina maar niet genoemd hebben, want dat hebben ze bij de gemeente vooraf verboden.”