Geslaagde actie tegen uitzendbureaus in Leiden

Actie bij Randstad
Actievoerders van Doorbraak en sympathisanten demonstreerden vandaag bij een drietal Leidse vestigingen van de uitzendbureaus Adecco en Randstad. Deze uitzendbureaus werven voor het particuliere bewakingsbedrijf Group4Securicor "detentietoezichthouders" die worden ingezet in illegalengevangenissen.

Tien actievoerders vatten post voor de deuren van de uitzendbureaus met actieborden en een spandoek. Ook deelden ze honderden folders uit aan het publiek en aan bezoekers van de bureaus, en gingen ze binnen de discussie aan met de medewerkers. Veel mensen reageerden positief. Doorbraak heeft Adecco en Randstad verzocht om te stoppen met werven van bewakers voor illegalengevangenissen.

Ook de landelijke directie van Randstad en Adecco is schriftelijk verzocht om daarmee te stoppen. Daarop heeft de directie tot nu toe nog niet gereageerd. Medewerkers van de Leidse vestigingen hebben toegezegd om hun directie te vragen om een reactie. Binnenkort zullen enkele actievoerders de vestigingen opnieuw bezoeken en aandringen op een antwoord.

De politie reageerde in het begin van de actie wat krampachtig, maar respecteerde uiteindelijk wel de demonstratievrijheid. De actie in Leiden maakte deel uit van een landelijke actiedag tegen Randstad en Adecco, georganiseerd door diverse actiegroepen. In Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Nijmegen, Zwolle en Emmen vonden vergelijkbare acties plaats.

Harry Westerink

Actie bij Adecco

Nogmaals de actie bij Randstad