Geslaagde krijtacties van #Leidenvoor14 bij Picnic en Jumbo (beeldreportage)

Bij Picnic.

Deze week heeft #Leidenvoor14 leuzen voor een hoger minimumloon gekrijt bij bezorgdienst Picnic (maandag) en supermarkt Jumbo (woensdag).

Picnic zit schuin tegenover het FNV-kantoor aan de Rooseveltstraat. Terwijl de actievoerders maandagavond aan het krijten waren, kwamen voortdurend de bekende wagentjes langshobbelen. De meeste bezorgers hadden het te druk voor een praatje, maar een van hen zei allang blij te zijn dat ze laatst een loonsverhoging hadden gekregen tot iets van 11 euro per uur. Hoe blij zou hij zijn als we konden doordrukken naar 14 euro! Er waren niet veel voorbijgangers, maar degenen die langsliepen lieten meestal duidelijk blijken dat ze de actie steunen. Een persoon kon zich niet voorstellen dat mensen voor zo weinig geld moesten werken.

Bij Picnic

Woensdag werd er gekrijt bij de ingang van Jumbo en op het naastgelegen Stationsplein. Toen de actievoerders net bezig waren met de eerste leus, kwamen meteen twee agenten opdraven. De een, die bij een vorige keer ook al moeilijk kwam doen, vroeg direct om identiteitsbewijzen, ook al wist ze precies wie de actievoerders waren. Weer volgde het verhaal dat ze hun ‘demonstratie’ hadden moeten aanmelden. De andere agent wilde niet op de foto en eiste dat de actievoerders hun gemaakte foto’s aan haar zouden laten zien. Dat deden ze vanzelfsprekend niet. Ze bleef flink aandringen, maar na onderling overleg met twee eveneens aangerukte motoragenten, beseften ze kennelijk dat ze geen poot hadden om op te staan en dropen ze af.

Bij Picnic.

Ondertussen waren de leden van #Leidenvoor14 flink blijven doorkrijten. De resultaten zijn, zoals je kunt zien, om over naar huis te schrijven. Veel voorbijgangers, bij de supermarkt en op het plein, reageerden positief. Er ontstonden leuke gesprekken. Veel mensen maakten ook een foto. Ondertussen kwamen ook drie of vier persfotografen af op het alarm dat de politie had geslagen, waardoor er nog meer foto’s van de leuzen zijn gemaakt dan anders.

Wil je meedoen aan de acties en de campagne, ga dan naar Voor14.

Eric Krebbers

Bij Picnic.
Bij Picnic.
Bij Picnic.
Bij Picnic.
Bij Picnic.
Bij Picnic, links het FNV-kantoor.
Bij Picnic.
Bij Picnic.
Chalk Power bij Picnic.
Bij Jumbo.
Politie controleert id’s van actievoerders bij Jumbo.
Twee motoragenten erbij!
Maar het krijten gaat ondertussen gewoon door.
Schrijffoutje: moest eigenlijk “armoede” zijn, daarom maar “stop racisme” eronder gezet, voor de slechte verstaanders.
Chalk Power bij de Jumbo.
Op het Stationsplein.
Op het Stationsplein.
Chalk Power op het Stationsplein.