“Gierige slappe zakken” organiseren een Quiet Community

Glossy.
Glossy.

Maandag 17 oktober, #wereldarmoededag. Vanuit Tilburg lanceerde een clubje mensen, waaronder vertrouwensexperiment-“denktanker” Ralf Embrechts, de tweede editie van de Quiet 500. Een ‘armoede glossy’ als tegenhanger van de Quote 500. In deze glossy worden onder andere arme mensen geportretteerd. En arme kinderen. Inmiddels is er ook een door miljonairs – de asielzoekersmiljonair Dirk Lips en vastgoed-fraudeur-miljonair Harry Hilders – gefinancierde Quiet Community opgericht.

Inwoners van Tilburg die ‘klant” zijn bij de voedselbank krijgen automatisch een membership en pasje voor deze “gratis” marktplaats. Met een Quiet-pas kunnen arme mensen bijvoorbeeld een keer gratis naar de kapper, eten in een restaurant of naar een voetbalwedstrijd. Er wordt ingezet op “empowerment” van arme mensen en het is de bedoeling dat members ook een “bijdrage” leveren. De makers van de Quiet Community vielen afgelopen jaar in de prijzen. Het hele Quiet-gebeuren wasemt een paternaliserend en opportuun “sociaal innovatief” geurtje. Armoede wordt “verzacht”, niet bestreden, en dat kan ook niet volgens de initiatiefnemers van de Quiet500; dat is volgens hen aan de parlementaire politiek…

“Stille” armoede moet in geïndividualiseerde stilte met liefdadigheid worden “verzacht”. Embrechts: “Om een simpel voorbeeld te noemen: een kapper knipt iemand een keer per week gratis. En de enige die dat weet is degene die arm is en de kapper.”

Ik praatte hierover met een van mijn kinderen en vroeg:

Zou jij blij zijn met zo’n ‘Quiet-pasje’?

Hell no, ik zou er geen gebruik van maken. Over mijn rug je kledingzaak, restaurant of organisatie promoten, dacht het niet! Dit gaat niet om arme mensen zelf, maar om mensen die arme mensen iets willen “geven”.

Zou je dan niet blij zijn met een gratis ticket voor bijvoorbeeld een concert?

Nee.

Is dat niet ondankbaar?

Hoezo zou ik ondankbaar zijn omdat ik iets niet wil?

Omdat mensen jou iets “gunnen”?

Omdat ik een arm kind ben, moet ik het maar aannemen? En nog iets, hoe stom is het dat er miljonairs aan mee doen die in Tilburg in een keer de armoede kunnen uitroeien en ze doen het gewoon niet! Gierige slappe zakken!

En als je nou een tas mag uitzoeken, bijvoorbeeld een Michael Kors?

En dan? Dan heb ik een keidure tas, maar de koelkast is leeg. En ik blijf een arm kind. Eigenlijk werkt zo’n ding als die Quiet-500 en die community van hen mee aan armoede. Het is geen oplossing, zeggen ze zelf ook, het is pure liefdadigheid. En bij liefdadigheid hoort dankbaarheid, dankbaar zijn op de verkeerde manier omdat ze er iets voor terug willen zien.

Wat vind je van een lespakket over “stille” armoede?

Ik zag dat pakket niet, maar denk dat dat nergens over gaat. Niets gaat veranderen.

Niet?

Nee. Bedoel: kinderen blijven arm, ook na zo’n lespakket. Daarnaast leren ze op die manier aan kinderen dat armoede natuurlijk is of zo. Dat het wel heel erg is en dat je daarom “begrip” moet hebben voor een kind dat tweedehands kleren draagt of geen sportclub kan betalen. En dat je dan lief moet doen of zo. Eigenlijk leren ze kinderen op deze manier dat ze aan liefdadigheid moeten doen. Heel erg dit. Bedoel: ze gaan er vanuit dat ouders uiteindelijk zelf uit de armoede komen door het vinden van betaald werk. En als dat niet gebeurt, hebben ze pech gehad.

Wat had jij willen hebben als arm kind?

Superrijke ouders hahaha, grapje! Ik vind het belachelijk dat uitkeringen en minimumlonen zo laag zijn. En dat er zo vet weinig woningen en kamers te huur zijn voor mensen met klote inkomens. Ik zie nu mensen om me heen die zich kapot moeten werken voor een beetje geld waarmee ze net kunnen huren en eten en zo. En dat zijn mensen die waarschijnlijk hun hele leven in laagbetaalde banen zitten. Dat is ook zoiets, niet iedereen kan een hogere opleiding aan, of volgen. Dus omdat je bijvoorbeeld niet goed kunt leren, moet je je hele leven leven van een laag inkomen. Echt hé…!

Kon jij wel praten over arm zijn toen je op de lagere en middelbare school zat?

Nou, ik zat op de lagere school in klassen waar meer arme kinderen zaten, zoals asielzoekerskinderen waarvan de ouders ook van een uitkering leefden […] Wat wel waar is, is dat arme pubers armoede camoufleren. Door bijvoorbeeld kleren te lenen of bij de H&M kleren te kopen of bij de Primark. Dat zijn “arme mensen winkels”. Of nou ja, hahaha. Ik bedoel: iedereen kan er uitzien alsof het heel goed met hem of haar gaat. Alleen het stomme is dat mensen echt wel zien of jouw pumps van de Primark komen of van bijvoorbeeld de Bijenkorf. Dat is allemaal de buitenkant en gaat om status.

Worden arme kinderen en pubers rot behandeld?

Ja, sowieso. Maar dat komt dan weer door de ouders en omgeving van die kinderen. Dat is misschien vergelijkbaar met hoe witte kinderen zwarte kinderen behandelen. Dat leer je toch echt van je ouders en van sociale media en politici en zo. Dat is ook zo bij armoede. Wat ik trouwens niet snap … nee, laat maar!

Nee, niet laat maar. Wat?

Niemand wil arm zijn. Waarom bestaat armoede dan?

Oeh, goede vraag.

Ja, en nou stop ik, anders ga jij beginnen over kapitalisme, racisme en Zwarte Piet en zo, hahaha, nee hoor, grapje! Ik ga douchen, love you!

Puk Pent