“Grijze” dede’s: agenten van Erdoğan

Foto met op de voorgrond Fethullah Gülen in een donkerblauw pak met een insigne op het revers, naast hem Prof. Izzettin Doğan in een donkerblauw pak en een rode stropdas. Op de achtergrond nog veel meer mannen in ouderwetse 'nette' pakken.

De “grijze” dede’s zijn vandaag weer onderwerp van gesprek in de Turkse publieke opinie en in de Europese alevitische beweging. Wat is er aan de hand?

Ondanks het feit dat de Turkse regering het alevitisme en zijn gebedshuizen (de cemhuizen) en voorgangers (dede’s) niet formeel erkent, zendt ze via Diyanet wél dede’s uit naar onder meer Nederland en Duitsland tijdens de alevitische vastenperiode in de maand Muharrem. Zij reizen dan op een grijs dienstenpaspoort, vandaar de benaming “grijze dede’s”.

Deze “dede’s” zijn over het algemeen verbonden aan de Turks-nationalistische, anti-linkse “alevitische” organisatie CEM Vakfı (Stichting Cem) van İzzettin Doğan. Doğan is hieronder te zien op een foto met de baas van Diyanet en hierboven in zijn jongere jaren met Fethullah Gülen.

Waarom? Om verwarring te zaaien onder Europese alevieten. Om hen te binden aan de erdoğanistische staatsideologie. Om de Europese alevitische beweging te verdelen en delen ervan onder controle te krijgen.

İzzettin Doğan en de baas van Diyanet, beide in grote bruine leren stoelen. Op de salontafel staat een microfoon opgesteld. Twee andere oudere mannen zitten in soortgelijk meubilair aan weerszijden van de tafel.

Maar wat blijkt nu? Deze route schijnt ook gebruikt te worden voor mensenhandel en corruptie. Tegen betaling aan de juiste mensen kun je zo’n paspoort krijgen en eenmaal in Europa asiel aanvragen of je terugtrekken in de anonimiteit.

Co-voorzitter Hüseyin Mat van de Europese Confederatie van Alevitische Organisaties (AABK) ging in een verklaring vandaag dan ook fel tekeer tegen de Turkse regering en de CEM Vakfı. Verbaasd was hij natuurlijk niet. Alles is mogelijk onder een regime dat gefundeerd is op winstbejag en corruptie.

Alevitisch Nieuws

(Dit berichtje verscheen eerder op Facebook.)